Kulturális folyóirat és portál

platan 2

2016. július 5 | Péter I. Zoltán | Napló

Múltidéző platánfák

Az Ady Endre Emlékmúzeum mögötti köröndön platánfákban gyönyörködhetnek az arra járók. Már ha vetnek egy pillantást ezekre az impozáns fákra. A szakirodalom szerint hatalmas kort képesek megélni, több száz évet is, és közben óriásivá nőnek. Kivétel nélkül nagy termetű fák, törzsüket pikkelyes kéreg fedi, mely az idő előre haladtával kisebb-nagyobb darabok formájában leválik, az alatta lévő rész pedig halványsárgás, márványozott.

Ilyenek a váradi platánok is, melyek méreteik alapján száz évnél is idősebbek lehetnek. Eszerint még Adyt is láthatták ezek a fák 1900-ban a Szabadság szerkesztőségének munkatársaként. E lapnál riporteri munkát is végezve, naponta megfordult friss hírekért az itteni megyeházán vagy a vele szemben levő törvényszéken. Ha eredményes volt a délelőttje, utána biztosan beült az itteni Mülleráj kioszkba – a mai Edy Endre Emlékmúzeumba – egy sörre, esetleg egy kávéra.

Mindezek ismeretében valahogy más szemmel tekintünk ezekre a csodálatos fákra, hiszen koruknál fogva nagy idők és nagy emberek tanúi lehettek…

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu