Kulturális folyóirat és portál

Szűcs László méltatja a Kinde-díjas Mikola Emesét

2019. május 19 | Tóth Hajnal | Irodalom

Mikola Emese kapta az idei Kinde-díjat

A Kinde Annamária összes verse című könyvet mutatták be május 11-én a nagyváradi Szigligeti Stúdióban, majd a Kinde Annamária-díj 2018 ünnepélyes átadása következett. A kötetről Demeter Zsuzsa beszélt, a díjat a költő lánya, Kinde Anna adta át Mikola Emesének.

 

A Kinde Annamária összes verse című könyv szerkesztőjét, Demeter Zsuzsát először a szerkesztési szempontokról kérdezte Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője, az est házigazdája. Mint elhangzott: e kiadvány egy sorozat első kötete, s megtalálható benne a 2014-ben elhunyt Kinde Annamária költő, újságíró minden verse, melyek korábbi könyveiben és lapokban jelentek meg. Nem volt egyszerű egy kötetbe szerkeszteni az alkotásokat, tudtuk meg Demeter Zsuzsától. Ha egyben olvassuk e verseket, teljesen más kép alakul ki Kinde Annamária lírájáról, mintha egy-egy kötetet olvasnánk. Ő mindvégig építkezett, egyik könyvét a másikból bontotta ki. Erős történetek vannak az alkotásokban. Gondoljunk csak Szandra May és Tom Vanguard történeteire, melyekben egyébiránt váltakozik a próza a lírával. A két figura egymáshoz való viszonyának látjuk az ívét a gyűjteményes kötetben, és azt, hogy mi a fináléja e kettős történetnek. Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület vezetője hozzáfűzte: tudomásuk van arról, hogy Kinde Annamáriának regényterve is volt a két figuráról, sőt, Szabó K. István rendezővel korábban beszélt arról, miként lehetne színpadra alkalmazni e történeteket. Szó volt arról is, hogyan változott Kinde Annamária költészete – a szabadversektől a szonettkoszorúkig. Demeter Zsuzsa hangsúlyozta: kerek egészet alkotnak a művek a lábjegyzetekkel is ellátott könyvben. A mű szép és elegáns borítója, tipográfiája és tördelése Benkő J. Zoltán munkáját dicséri, aki több Kinde Annamária-kötetnek is tervezte a borítóját. A sorozat folytatódik: publicisztikák, interjúk, dalszövegek várnak még megjelenésre, kiegészítve a Kinde Annamária munkásságáról kialakított képet. A következő kötetből a gondolkodó és irodalomszervező embert ismerhetik majd meg jobban az olvasók. A publicisztikák persze sokkal heterogénebb anyagot képeznek, mint a versek.

Demeter Zsuzsa elmondta: adós maradt még egy nagyon alapos Kinde-bibliográfiával, ezt is el fogja készíteni. Arról is beszélt: tapasztalata szerint Kinde Annamáriát rengetegen ismerik, székelyföldi városokban is sok történet kering róla. Ismertsége nem csupán a Garabonciás zenekarnak írt dalszövegeinek köszönhető, bár első ízben, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján ez hozta meg népszerűségét, ismertségét. Demeter Zsuzsa fontosnak tartja, hogy minél több helyre eljusson a most megjelent könyv. A könyvbemutatón Firtos Edit, a Szigligeti Társulat színművésze olvasott fel Kinde-verseket, hiszen – Simon Judit megfogalmazása szerint – a vers az, ami igazán jellemzi a költőt.

Ezután a 2018 évi Kinde Annamária-díjat adta át a költő lánya, Kinde Anna. Az elismerést harmadik alkalommal ítélték oda: első ízben 2016-ban, az Élő Várad Mozgalom költőinek, 2017-ben Varga Melinda költőt díjazták, most pedig a nagyváradi születésű, Kolozsváron élő Mikola Emese nyerte el a Deák Árpád képzőművész által tervezett díjat. Azért nem a tavalyi Nagyváradi Könyvmaratonon tartották meg a díjátadó ünnepséget, mert megvárták, hogy megjelenjen a Kinde-összes első kötete. Mikola Emese a 2018-ban megjelent, nagysikerű, Félrehallgatások című családregényéért részesült a díjban, ám esszéiért és más műfajú írásaiért is kiérdemelte az elismerést. Szűcs László a laudációban kifejtette: Mikola Emese írásai markáns véleményt tükröznek a világról. Érzékenységgel, empátiával ír hőseiről, de nem menti fel őket. Úgy ír a nőkről, hogy nincs benne férfigyűlölet, tomboló feminizmus.

Fotók: Festum Varadinum, Fried Noémi Lujza

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu