Kulturális folyóirat és portál

varga melinda

2017. november 27 | Fried Noémi Lujza | Irodalom

Varga Melinda kapta a Kinde Annamária-díjat

Könyvborító-kiállítás, Szandra May a hóhullásban, Csodatévő Alois, A fiumei cápa, Kinde Annamária-díjátadás, Baby Elvis koncert – címszavak a IX. Nagyváradi Könyvmaraton szombati programjaiból.

 

Rendhagyó kiállítással folytatódott szombaton délelőtt a Szigligeti Stúdióban a IX. Nagyváradi Könyvmaraton. A stúdió fehér termében Benkő J. Zoltán könyvborítóiból állítottak össze tárlatot, mint elhangzott, főleg az utóbbi tíz év terméséből válogatták össze az anyagot. Bár Várad rendre kimarad a legszebb könyvek versenyéről, Benkő J. Zoltán munkái megérdemelnék ezt címet, – mondta Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület (HKE) elnöke, míg Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője arról beszélt, a tárlaton a HKE, illetve annak elődje, a Riport, az Europrint és a Várad kiadóknál megjelent könyvek borítói láthatók. Derzsi Ákos, az Europrint vezetője elmondta: egyes tanulmányok szerint egy könyvesboltban egy vevő mintegy 20 másodpercet szán a könyvre, ez idő alatt megnézi a borítót és beleolvas a fülszövegbe, nagyon fontos tehát, hogy mi látható azon. A könyv maga szellemi alkotás, ám amikor borító kerül rá, egyúttal termék is lesz, ezért fontos, hogy jó borítója legyen.

Benkő J. Zoltán elmondta, minden alkalommal elkéri a kéziratát annak a könyvnek, amelyikhez borítót tervez, hogy beleolvashasson, megismerje a szöveget. A borítónak nem kell szájbarágósnak lennie, azonban kiindulópontot kell adnia a tartalomhoz, – tette hozzá. „A könyv elmondja, hogy kell kinézzen a borítója” – fogalmazott, és ő örül, hogy a könyv üzenetét átadhatja az olvasónak.

 

Kinde Annamária költészetéről

 

Szandra May a hóhullásban – ezzel a címmel jelent meg a Lector kiadónál Demeter Zsuzsa kismonográfiája, bár a szerző inkább olvasónaplóként beszél a  Kinde Annamária költészetéről szóló kötetről. A könyvről és természetesen Kinde Annamáriáról Simon Judit, Gálfalvi Ágnes és a monográfiát szerkesztő Demény Péter beszélgettek. Gálfalvi Ágnes elmondta, a kiadó kismonográfia-sorozatának első darabja ez, melybe a nehezebben meghatározható műfajú kötetet kerültek.

Megtiszteltetés volt írni Kinde Annamária költészetéről, – mondta Demeter Zsuzsa, akivel, bár személyesen ismerték egymást, nem fűzte őket össze olyan közelebbi barátság, mint a váradi kollégák legtöbbjével. A versesköteteket kronologikus sorrendben dolgozta fel, és nem foglalkozott Annamária újságírói munkájával és publicisztikájával sem. Történeteket hallott, és ezek a  történetek ott rejlenek a versekben, – mondta a monográfia szerzője. A beszélgetésben szó esett arról is, hogy az egykori Garabonciás együttes dalszöveg-írójaként miért nem jelent meg kötete a Forrás-sorozatban, miért csak a 90-esévek után jelentkezhetek verseskötetekkel. Természetes a felolvasás sem maradt el: Kovács Enikő és Firtos Edit színművészek a Kinde Annamária utolsó verseskötetéből, Traian Ştef pedig az általa románra fordított Kinde-versekből olvasott fel.

 

Márton Evelin, Benedek Szabolcs, Kinde-díj

 

Márton Evelin Szalamandrák éjszakái című könyvét másfél éve ismerhették meg a váradi olvasók, ez alkalommal Csodatevő Alois című, készülő kötetéből olvasott fel egy, a szeptemberi Váradban megjelent részt. A felolvasás előtt Szűcs László beszélgetett a szerzővel, aki a Bukaresti Rádió magyar adásának munkatársa, így kiderült, hogy az előző könyv 700 példányban jelent meg, s igény volt egy 300 példányos utánnyomásra is, illetve, hogy azóta Kocsis Francisco fordításában románul is megjelent a kötet, mely jó fogadtatást kapott, pedig a kisebbség-többség kérdéseit is érinti (vagy éppen azért).

Visszatérő vendég Nagyváradon Benedek Szabolcs író is, akivel szombaton Szilágyi Aladár és Szűcs László beszélgetett A fiumei cápa című regényéről. Az író egy, a rijekai – Fiume mai neve – önkormányzat által kiírt ösztöndíjra pályázott, és töltött időt a városban 2015 őszén, a könyv pedig az idei könyvvásárra jelent meg.  Egy miliőt akart megragadni a regényben, mely – mint fogalmazott – Budapestre való visszatérte után elkezdte írni magát, a múlt századelő városának hangulatát. A könyvet egyébként Fiuméban már bemutatták magyarul, illetve horvát és olasz fordításáról is szó van, derült ki a beszélgetésből.

A szombati program a Baby Elvis együttes fellépésével zárult, előtte azonban Kinde Anna, Kinde Annamária lánya átadta az édesanyjáról elnevezett díjat az idei győztesnek. Az átadáson a tavalyi díjazott Élő Várad mozgalom tagjai is jelen voltak, az ide nyertes pedig Varga Melinda költő, az Irodalmi Jelen folyóirat vers- és interjú rovatának szerkesztője lett, vele csütörtökön a Darvas-házban találkozhatott  a közönség, ahol Sem a férfiban, sem a tájban című verseskötetéből olvasott fel.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu