Kulturális folyóirat és portál

metropol sajtotaj 1

2024. március 21 | Tóth Hajnal | Kultúra

Metropol Group, Globus és eMStreet a váradvelencei kulturális központban

Hármas koncert lesz március 23-án, szombaton 18 órától a nagyvárad-velencei Román-Magyar Kulturális Központban. Először az alternatív rockzenét játszó eMStreet lép föl. A 2008 óta létező együttes feldogozásokat és saját számokat egyaránt játszik. Készülnek első albumuk megjelentetésére. A mostani koncertjük akusztikus lesz. Az eMStreet tagjai: Filip Bocancios – ének, Szabó Simon – gitár, Mihele Márk – basszusgitár és Pál Zoltán – dob.

Őutánuk a Globus következik, mely együttes 1965-ben alakult meg a mai Ady Endre Középiskola (akkoriban 3-as Számú Középiskola) sulizenekaraként. 1971-ben, a középiskola elvégzése után feloszlott a banda, ám 2011-ben ismét összeálltak, és azóta bizonyos időközönként fellépnek. Jövőre, a Globus megalakulásának 60. évfordulója alkalmából szeretnének egy fényképes emlékalbumot megjelentetni. Az alapítók Orbán János – billentyűk, Orbán András – szólógitár, Szabó Géza – gitár, Hajek Ferenc – basszusgitár és Tógyer László dobos voltak. Utóbbi helyére érkezett Propp Ferenc, akit Seidler András váltott. Az együttes jelenleg a következő felállásban játszik:  Hajek Ferenc – ének, Orbán András – szólógitár, Szabó Géza – ritmusgitár, Szabó Simon – ének, basszusgitár, Sarkadi Pál – gitár, Seidler András – dob.

A Globus műsora után rövid szünet lesz, majd a márciusi koncertsort a legendás váradi rockegyüttes, a Metropol Group folytatja. Tavaly december elején már volt egy ünnepi koncertje az 55 éves zenekarnak a Szigligeti Színházban. Most újból megajándékozzák zenéjükkel a közönséget. A jelenlegi fellépés érdekessége az, hogy 1968 novemberében ugyanebben a váradvelencei kultúrházban (amely akkor még klubként működött, és teljesen máshogy nézett ki, mint a mostani, újjávarázsolt, modern kulturális központ) volt az első igazi koncertjük, ezúttal tehát visszatérnek az első színhelyre. A Metropol jó néhány éve a következő felállásban muzsikál: Virányi Attila (basszusgitár, vokál), Dobos József (ének, gitár), Orbán András (gitár, vokál), Szász Ferenc (gitár, vokál), Trendler József (dob).

Az esemény idején a Metropol régi és újabb plakátjaiból összeállított tárlat tekinthető meg a kultúrház előcsarnokában. A rendezvényre a belépés díjtalan, ám a helyek száma korlátozott, hiszen a kulturális központ nagyterme 130 férőhelyes.

Nyitóképen: Szabó Simon, Orbán András, Seidler András (aki nemcsak zenészként, hanem a rendezvény főszervezőjeként volt jelen) és Szabó Géza a március 23-i koncertet beharangozó sajtótájékoztatón

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu