Kulturális folyóirat és portál

metropol (5)

2023. december 4 | Tóth Hajnal | Kultúra

Születésnapi örömkoncert az 55 éves Metropol Group rockzenekarral

A rock örök, a jó dalok maradandók, teljesen mindegy, hogy 1968-ban vagy 2023-ban íródtak. Hatalmas erő van a rockzenében, és nagyon jó energiákat mozgat meg. A legendás váradi rockegyüttes, a Metropol Group immár 55. születésnapját ünnepli. Ez alkalomból csudajó jubileumi koncertet tartottak december 2-án a Szigligeti Színházban. Megajándékozták a közönséget régi és új rockszámokkal, megannyi érzéssel, üzenettel, muzsikával, mondandóval. Érzelmi húrokat pengettek meg, emlékeket idéztek föl. A Metropol és fellépő vendégeik koncertje szép élmény volt.

A koncert első részében két előzenekar játszott. Az eMStreet együttes (Filip Bocancioş – ének; Szabó Simon – gitár; Mihele Márk – basszusgitár; Pál Zoltán – dobok) neve már ismert a váradi zenekedvelők körében. Szép sikerrel muzsikáltak az utóbbi bő másfél évben különféle klubokban, fesztiválokon. Ezúttal három dal hangzott el az előadásukban. Az utolsó nóta egy Metropol-szám volt, a Rövid mondat.

A másik előzenekar a Stevie Ker (Keresztes István – ének; Paskuly Tamás – gitár, Úr Csongor – gitár; Úr Attila – basszusgitár; Kiss Sándor – dobok), egy 2019 -ben alakult, dinamikus zenét játszó rockzenekar volt. Több saját szám után a Stevie Ker is Metropol-szerzeménnyel, a Segíts című dallal zárta produkcióját.

Rövid szünet után Bozsódi-Nagy Orsolya, a Szigligeti Színház irodalmi titkára felkonferálta a születésnapos együttest. „55 évvel ezelőtt, 1968 november végén csapott először a húrok közé a Metropol Group itt, Nagyváradon, a velencei kultúrház színpadán. Az első áttörést az 1971-es Siculus Fesztiválon való szereplés hozta el nekik, majd néhány évvel később, 1978-ban kiadták első albumukat Égig érhetne az ének címmel. Nemcsak a címadó dal vált azóta klasszikussá, hanem a zenekar maga is rövid időn belül a romániai beatszíntér meghatározó tényezőjévé nőtte ki magát country és hard rock hangzású számaival. Az alapító tagok a következők: Elekes Csaba, Sergiu Cornea, Tomory Pál, Vajda Tibor, Virányi Attila. A zenekar sikertörténete elválaszthatatlan a jubileumi koncert színhelyétől, a Szigligeti Színháztól, hiszen a Metropol Group írta és játszotta a Szabó József „Ódzsa” által rendezett, Az ifjú W. újabb szenvedései című, hallatlanul népszerű, több mint száz előadást megért „beatoratórium” zenéjét, amelyet épp 50 éve, 1973 novemberében mutatott be a váradi magyar színtársulat. A zenekar nemrég mutatta be Metropol Group – 55 Years of Rock című jubileumi albumát. Az elmúlt 55 év során a tagok közül sajnos sokan az égi zenekarhoz csatlakoztak. Emlékezetünkben tovább él Elekes Csaba, Ráduly Béla, Trifán László, valamint Mátza Gyula szövegíró. Emlékezzünk azokra is, akik technikailag támogatták a zenekart, és minden bizonnyal ugyanígy segítik most az égi bandát: Farkas Zoltán és Mátza Ferenc Rezső.”

A Metropol Group a következő felállásban játszik jelenleg: Virányi Attila (basszusgitár, vokál), Dobos József (ének, gitár), Orbán András (gitár, vokál), Szász Ferenc (gitár, vokál), Trendler József (dob). A felkonferálás után színpadra lépett a sokak által várva várt Metropol Group. Friss, új dallal, Egy korty sör-rel nyitottak. Aztán sorra jöttek a Metropol-nóták: Egyszerű dal, Hideg hajnal, Otthon, Árnyékok ágya, A holnap jövőt ígér, Szükségem lenne minden egyes percre…

A jó öreg Virányi (ahogyan az alapítótag, zenekarvezető szokta magát tréfásan nevezni) a számok közötti felvezetők során érdekességeket mesélt a dalokról, azok szerzőiről, mindenféle emléket megosztott ezáltal a közönséggel. A háttérben lévő kivetítőn folyamatosan láthattunk régi és újabb fotográfiákat, portréképeket, koncertfelvételeket. Különösebben egyik muzsikust sem kellett bemutatni a teltházas váradi közönségnek, Virányi mégis szólt mindegyikükről néhány szót. Szász Ferinek a fia is elismert gitáros Magyarországon. A komolyzenét kedvelő nézők a filharmóniából is ismerhetik Trendler Józsit. A jóságos Orbán Bandika, Bandi bá igazi veterán metropolos zenész. Valamikor a Glóbusz zenekarban is játszott. A katonaságtól való leszerelés után került a Ráduly vezette Metropolhoz. Az MG-fiúk legifjabb tagja pedig a marosvásárhelyi születésű Dobos Jocó, aki nyolcéves volt, amikor elvitte az édesanyja egy Metropol-koncertre, és ő már akkor eldöntötte, metropolos szeretne lenni. Az álma teljesült, jövőre jubilál, ugyanis tíz éve lesz annak, hogy a Metropol énekese lett.

A Szükségem lenne után Virányi színpadra szólított egy másik legendás váradi zenészt, az erdélyi blues legjelesebb képviselőjét, a Román Kulturális Intézet alelnökét: Weinberger Attilát, vagyis AG Weinbergert. A bluesgitáros, zeneszerző elmondta: annak idején bizalmat szavazott neki Orbán András és Ráduly Béla, így bekerült egy időre a Metropolba. 1986-tól ’88-ig volt a zenekar tagja. Tőlük tanulta meg a szakma, a színpad tiszteletét és a show-biznisz keménységét. AG Weinberger hangsúlyozta: a rockkultúra, akárcsak a jazz, a nemzeti kultúra része. Ennek jegyében az ő kezdeményezésére a Román Kulturális Intézet Pro Cultura díjat ítélt oda a Metropol Groupnak, mely elismerést AG Weinberger adta át a jubiláló rockegyüttes vezetőjének, Virányi Attilának. Díjátadás után pedig mi más jöhetett volna, mint egy jó kis közös zenélés AG Weinbergerrel, egy hangulatos Trifán-Mátza-szerzemény, mégpedig a Rum blues.

Elhangzott még a továbbiakban a Segíts, a Lépteim nem számolom és a Nektek szól. A záródal nem lehetett más, mint a Metropol úgymond himnusza, az Égig érhetne az ének. Szép és megható mozzanat volt, csakugyan égig ért az ének. Ráadásként még egy korty Rum bluest kapott a közönség.

A Metropol Group ezúton is köszönetet mond technikai munkatársának, szervezőjének, Dinók Istvánnak, valamint Barna Péternek, akinek hozzájárulása nélkülözhetetlen volt a zenekar hangzásának kialakításában és az ezzel járó mecénási tevékenységben. Virányi Attila a koncert végén köszöntötte Seidler Andrást, aki e koncert létrehozásában is oroszlánrészt vállalt. Sok-sok barát, régi ismerős, zenésztárs eljött a koncertre. Mentoruk, Boros Zoltán is eljött az ünnepi koncertre. Egyébként lélekben és az emlékekben együtt ünnepelt az összes MG-fiú.

A Metropol Group jubileumi koncertje az Interreg V-A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében jött létre a következő szervezők, támogatók közreműködésével: Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár, Várad Kulturális Folyóirat, Familia Kulturális Folyóirat, Bihar Megyei Tanács, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala, Körösvidéki Múzeum, Szent László Egyesület, Szigligeti Színház, Varadinum Alapítvány, Bihar Megyei Kulturális Központ, Sintezis Kft.

Fotók: Tóth Hajnal

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu