Kulturális folyóirat és portál

Wagner_Nandor_kiallitas_Nagyvarad

2023. augusztus 17 | Várad | Kultúra

Még megtekinthető a Filozófiai kert a megyei könyvtárban

Az eredeti szoborcsoport 3D-s nyomtatóval készült másolata egész nyáron látható volt a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár előcsarnokában. A nagyváradi születésű világhírű szobrász, Wagner Nándor alkotását az idei Szent László Napok alkalmával helyezték ki. (A tárlatnyitóról itt közöltünk tudósítást: https://www.varad.ro/filozofiai-kert-egymas-jobb-megerteseert/.) A könyvtár közölte: egy hónappal meghosszabbították az eredeti tárlatidőt, így a látványos kiállítás egész szeptemberben látogatható.

Az eredeti szoborcsoporton Wagner Nándor húsz éven át dolgozott, 1977 és 1997 között, majd Budapestnek ajándékozta, 2001 ősze óta a Gellért-hegyen áll. A szoborcsoport tizenegy alakos változatát 2009-ben avatták fel a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újrafelvételének 50. évfordulóján a Tokió Nakano kerületében található Filozófiai Parkban.

A Nagyváradon látható kompozíciót nyolc egészalakos szobor alkotja. Középen, egy kör peremén, öt nagy vallásalapító, Ábrahám, Ehnaton (IV. Amenhotep) fáraó, Jézus, Buddha és Lao-Ce áll, valamennyien a kör középpontja felé néznek. A körön kívül, egyvonalban három másik kultúrhéroszt sorakoztatott fel az alkotó: Assisi Szent Ferencet, a buddhizmust Kínába elvivő, a csan- és a zen-buddhizmus alapítójának számító Boddhidarmát, valamint az erőszakmentesség modern apostolát, Mahatma Gandhit.

A Wagner Nándor főművének tartott Filozófiai kert és az azt kiegészítő eligazító-magyarázó pannók  a Rhédey-kertbeli Bihar Megyei Könyvtár előcsarnokában szabadon megtekinthetők, a bibliotéka nyitvatartási ideje alatt, hétfőtől péntekig 8 és 19 óra között, illetve szombaton 9 és 13 óra között.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu