Kulturális folyóirat és portál

filozofiai 1

2023. június 20 | Várad | Kultúra

Filozófiai kert egymás jobb megértéséért

A Nagyváradon született világhírű képzőművész, Wagner Nándor Filozófiai kert című szoborcsoportjának háromdimenziós nyomtatóval készült teljes nagyságú makettje látható szeptemberig a nagyváradi Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár előcsarnokában. A kiállítást június 20-án nyitották meg a Szent László Napok keretében.

Wagner Nándor élete legfontosabb alkotásának tartotta a Filozófiai kert című szoborcsoportot. Az alkotás gondolata a II. világháború után fogant meg a művészben, a húsz évig készült műalkotás egyik fontos üzenete a béke akarása és egymás jobb megértése.

2022-ben a Műcsarnok Wagner Nándor születésének 100. évfordulója alkalmából állította ki a Filozófiai kert című remekmű teljes nagyságú, háromdimenziós másolatát, amelyet most Nagyváradon szemlélhetnek meg az érdeklődők. A tárlat szeptemberig látogatható.

A vernisszázson először Ancuța Florina Șchiop, a nagyváradi Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, kiemelvén: városunk multikulturalitása különlegesebbé tesz bennünket s a városunkat. Öröm és megtiszteltetés a kulturális intézménynek, hogy helyet adhat e csodálatos műalkotásnak.

Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora elmondta: először 2005-ben találkozott Wagner Nándor nevével, a művész József Attila-szobrának állításakor a nagyváradi Petőfi parkban (Schlauch kertben). Utánanézett alaposan a művész munkásságának. Szólt arról, mily rendkívül sokat jelent számára a Filozófiai kert mind művészi, mind vallási és spirituális szempontból. A budapesti Gellért-hegyen lévő Filozófiai kert amolyan zarándokhelyévé vált, ha teheti, szinte minden évben kilátogat oda. A vallásalapítókat megformázó szobrok a középpontban álló fényes gömb felé néznek, mindannyian az Örökkévalóra tekintenek. A szobrok nem hívogatnak, hanem bevonják körükbe a szemlélőt. Csöndben beszélnek arról, mi az, ami minket, embereket összeköt, mi az, ami szétválaszt. A műalkotás eszmei üzenete különösen fontos manapság, ebben az eszeveszett világban. A Szent László Napok idei mottója a Nagy találkozás. Hozzáfűzte: legyen hát a nagy találkozás jó példa és olyan összekapcsoló közösség, amelyben hely van bármely nemzetnek, bármely felekezetnek, hiszen a közös Egy értékére mutat és tanít e remekmű.

Wehner Tibor művészettörténész ismertette a hányatott sorsú művész életútját, aki meghódította Európát, majd a nagyvilágot. Beszélt Wagner Nándor művészi látomásairól, sodró szenvedélyéről, a Filozófiai kert, e nagyhatású kompozíció történelmi és szakrális jelentőségéről, a vallásalapítókat megjelenítő szobrok elhelyezkedéséről, a közös isteni lényegről és közös isteni eredetről. Együttműködni egymás jobb megértéséért – ez az üzenet, ez az eszmeiség a jövőre nézve is fontossággal bír. Említést tett arról is, miszerint Chio asszony, Wagner Nándor özvegye fáradozásainak és az Academia Humana Alapítványnak köszönhetően a művész életműve több évtized után újból otthonra lelt Magyarországon.

Kiss Sándor, az Academia Humana Alapítvány kuratóriumi elnöke szólt a tárlatnyitó résztvevőihez. Érdekességeket mesélt Wagner Nándor és japán hitvese, Chiyo életútjáról. Néhány, tőlük származó idézetet is felolvasott. Hangsúlyozta: a Filozófiai kert egymás jobb megértéséért született.

Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője hozzáfűzte: Nagyvárad sokszínűsége, toleráns szellemisége is minden bizonnyal hatással volt Wagner Nándor művészetére. Elmondta továbbá: e váradi kiállítás az Academia Humana Alapítvány, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Szent László Egyesület és a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár együttműködésének köszönhető.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu