Kulturális folyóirat és portál

lena 1

2021. április 12 | Tóth Hajnal | Kultúra

Léna verses doboza – Nálunk minden nap a költészetről szól

Léna, ez a bűbájos, mosolygós, ragyogó szemű leányka nap mint nap Versországba varázsolja azt, aki hagyja, hogy magával ragadja egy különleges verses szelence hangulata. A kislány versmondásában van sok-sok humor, pajkosság, eredetiség. A Facebookon létrehozott Léna verses doboza elnevezésű oldalt jelen pillanatban több mint hatvanegyezren követik. Léna ráérez a versek lényegére, s a maga sajátos módján, értelmezésében csudajól és nagyon szerethetően adja elő a műveket a verses videókban, és megannyi ember szívébe visz ezáltal vidámságot, líraiságot, derűs bölcsességet és örömöt. Léna verses dobozával és Lénával kapcsolatos kérdéseinkre a versmondó lányka édesanyja, MÉSZÁROS ZSÓFIA válaszolt. Most csupán egy rövidebb, kedvcsináló részletet olvashatnak az interjúból, a teljes cikket a Várad folyóirat májusi lapszámában olvashatják.

– Ki volt az első költő, aki rabul ejtette Léna szívét? Miként kezdődött a versek iránti szeretet?

Dolák-Saly Róbert Szolnokon dedikálta Az én vagyok a kedvenc állatom című verseskötetét. Hazamentünk, elkezdtük olvasni, és azt vettük észre, hogy Léna első hallás után minden verset vissza tudott mondani. Akkor még nem voltunk tisztában azzal, hogy jó előadóképességgel is rendelkezik, csak azt, hogy a memóriája remek.

– Hogyan adódott az ötlet: létrehozni a Fb-on a Léna verses doboza oldalt, amely, ha jól tudom, idén hároméves lesz, és – ami a szándék is volt az oldal indulása óta – mind több és több embernek csal mosolyt az arcára? És mi mindent jelent Nektek ez az időszak?

Léna óvodai ünnepségén azt láttam, hogy a gyerekek olyan verseket mondanak, amiket nem élveznek, nem értenek, csak kórusban, monoton hangon elmondanak. Nincsenek mögöttük csillogó szempárok, nincs mosoly az arcukon. Azt gondoltuk, hogy kellene mutatnunk valami újat. Változtassunk a szemléleten! Egy anyák napján például nemcsak sírni lehet, hanem nevetni is. Egy karácsonyi műsor sem csak az áhítatról kell hogy szóljon. Elkezdtünk kutakodni, és rájöttünk, mennyi kiváló kortárs költőnk van, és hogy a verseiket meg kell mutatnunk a közönségnek. Mivel közben kiderült, hogy Léna nem csupán könnyen tanul verset, hanem el is tudja mondani azokat, így egyértelmű volt, hogy ő lesz az oldal arca, hangja.

– Sok magyarországi és erdélyi kortárs költő volt már az oldal vendége. Mesélnél néhány emlékezetes találkozásról, barátságról?

Épp nemrégiben volt a vendégünk Balázs Imre József, akinek a legújabb könyvét – a MadárÁBÉCÉT – mutattuk be. Volt szerencsénk vele találkozni egy könyvfesztiválon, közös képek is készültek. Megható volt látni, ahogy a költő és a kis versmondó találkozik. De sorolhatnám tovább: Tóth Ágnes, Száva Csanád, Bertóti Johanna szintén visszatérő vendégek az oldalunkon.

– Mivel készült Léna a magyar költészet napjára? És gyermeknapra lesz-e valami meglepetés?

Külön nem készültünk április 11-re, a magyar költészet napjára, hiszen mondhatjuk, hogy nálunk minden nap a költészetről szól. Gyereknapra tervezünk egy játékot, amit majd időben megosztunk az érdeklődőkkel.

– Májusban mi minden kerül Léna verses dobozába?

Biztosan lesznek tavaszi verseink, és ahogy már megszokta a közönség, folytatjuk a vicces, szókimondó, gyerekszájas versek sorozatát. Folytatjuk továbbá a Versek felnőtt és gyerekszemmel rovatunkat, amiben ismert és tehetséges színművészekkel szaval együtt Léna.

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu