Kulturális folyóirat és portál

VAR marc 39_kulturcsopp

2022. április 20 | Várad | Társadalom

„Kultúrcsöpp” Biharfélegyházán

Egy újabb helyszínen, Biharfélegyházán mutatták be február elején Dérer Ferenc Bihari naplók című, válogatott riportokat tartalmazó könyvét. Az eseményre többen ellátogattak, mint amennyire a szervezők számítottak.

Községünk első könyvbemutatója Kerecsenyi Imre körzeti RMDSZ-elnök jóvoltából kapta a „kultúrcsöpp” elnevezést. Ő nyitotta meg az eseményt, köszöntötte a megjelenteket, s röviden beszélt a szerzőről. A jelenlevők nagy része már jól ismerte Dérer Ferencet, hiszen újságíróként gyakori vendég Biharfélegyházán sok-sok éve. Szűcs László, a kötet szerkesztője a könyv szerkezeti felépítéséről mondott néhány szót, s mint kiderült, községünkről öt riport is olvasható a kiadványban.

Amint Dérer Ferenc átvette a szót, a bemutató hangulata egészen megváltozott: olyan lett, mint egy időutazás. Néhány jelenlevőben a felelevenített történet régi emlékként tört elő, hiszen részesei voltak a szóban forgó eseménynek, mások csak számolgattak, hogy gyerekként ott lehettek volna, de vajon ott voltak‑e, és olyanok is voltak, akikben az a gondolat fordult meg, hogy ez a bácsi már akkor is újságot írt, mikor én még meg sem születtem…

Hallhattunk arról, hogyan is készült régen egy-egy riport, hány gyalog megtett kilométer van egy újságíró mögött, hogy miként fogadták a helybeliek a riportert, s hány barátság születik egy pályafutás során. A szerző megosztotta hallgatóságával, hogyan volt része egyes épületek felújításában, milyen térkép rejtőzik a fejében, és sok más olyan dolgot, amiből kiderült, hogy az újságírói munka nem egyszerűen foglalkozás, hanem életforma. Dérer Ferencnek is ez az élete a mai napig. A jelenlevők még hosszan hallgatták volna szívesen az előadó őszinte, fordulatos történeteit, de idő szűkében az eseményt zárni kellett. Előbb viszont a felmerült kérdéseket, észrevételeket a vendégek örömmel meghallgatták, megválaszolták, majd kérésre a könyveket Dérer Ferenc személyre szóló dedikálással látta el.

Parti Renáta,

Biharfélegyháza

(Megjelent a Várad 2022./3. számában)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu