Kulturális folyóirat és portál

Képernyőkép 2023-01-30 112716

2023. január 30 | Hírek

Különleges kiállítás nyílt a nagyváradi várban

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület bútorfestőinek vándorkiállítása Nagyváradon ,,lelt otthonra”, a tárlatot január 26-án nyitották meg a várban, az A épület első emeletén.

Az ecsettől a mennyezetig – bútorfestők templomkazetta-feldolgozásaiból című kiállítási anyag a berettyóújfalui Bihari Népművészeti Egyesület jóvoltából érkezett el a Körös-parti városba, és jórészt protestáns templomok kazettáinak átdolgozásait mutatja be. Ezen templomokra a puritán dísztelenség jellemző, abból a meggondolásból, hogy a hívek az igére és annak hirdetőjére figyeljenek, ne a környezetre. A népi hagyományok továbbélése és a közösség szépérzéke késztette mégis a reformátusokat arra, hogy mennyezeti táblaképeket készítsenek és kidíszítsék a padozatok homlokzati részét.

Az Alföldön kevésbé jellemzők a kazetták, a hegyes, dombosabb területeken azonban sűrűbben, ennek az az oka, hogy hegyvidékeken az alapanyag, tehát a fa adott. A kazettákon többnyire növényi ornamentika jelenik meg, a kiállított táblákon főként kiragadott, már meglévő táblaképek egy-egy része mutatkozik meg. A nagyváradi kiállítás február végén ,,továbbvándorol” Nagybányára, ezután pedig Szatmár megyében lesz látható.

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu