Kulturális folyóirat és portál

VAR apr 14_konyv es lap

2021. május 24 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Könyv- és lapbemutató

Három új könyvet és a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában megjelent Újvárad című lap első számát mutatták be március 8‑án délután a Búcsú a Szigligeti Stúdiótól című programsorozat részeként.

A Szigligeti Stúdió Fehér Termében összegyűlteket a beszélgetést moderáló Biró Árpád Levente, a nagyváradi Szigligeti Színház kommunikációs felelőse köszöntötte, ő egy személyben az új lap Kultúra rovatának szerkesztője is. Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület (HKE) vezetője és Szűcs László főszerkesztő mellett online kapcsolódott a beszélgetésbe Demény Péter, az egyik bemutatott kötet szerkesztője, valamint szót kaptak az új lap szerkesztői, rovatvezetői is, Kemenes Henriette, Magyari Sára és Tasnádi-Sáhy Péter.

Először a nagyszalontai Dánielisz Endre Galíciától a Garda-tóig című könyvét mutatták be, ez a szerző édesapjának naplóiból, illetve a hiányzó lapok utólag, beszélgetések során rekonstruált tartalmából állt össze, alcíme: Napló az első világháború éveiből. Fám Erika Halló, Juli! című kisregénye két, családban élő, középosztálybeli asszony telefonbeszélgetéseit tartalmazza. Az egyik nő tájainkon él, a másik Amerikában, s egymást óvják az elmagányosodástól.

Péter I. Zoltán Régi képeslapok, régi történetek. Nagyvárad című posztumusz könyve egy sorozat harmadik kötete. A Régi képeslapok, régi történetek. Nagyvárad-Olaszi és Régi képeslapok, régi történetek. Nagyvárad-Újváros című könyvekhez képest rendhagyó kötet, mondta Szűcs László, mivel nemcsak városrészekről, hanem egész Nagyváradról tartalmaz képeket, történeteket. A kötet túlmutat Péter I. Zoltán megszokott időkeretén, ő általában a Monarchia korával foglalkozott, rendszerint 1919-ben, Ady Endre (másik fő témája) halálának évében zárulnak könyvei, míg ebben a kötetben ennél későbbi képek is találhatók, illetve néhány középkori illusztráció is megjelent.

Végül az Újvárad című lapot mutatták be készítői, s az is elhangzott, hogy mind a lap, mind a HKE bemutatott kötetei kaphatók a nagyobb erdélyi könyvesboltokban, illetve az újdonságok és a régebbi kötetek megrendelhetők az egyesület aholnap.ro honlapján.

(Megjelent a Várad 2021/4. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu