Kulturális folyóirat és portál

koncert

2020. június 5 | Tóth Hajnal | Kultúra

Kis esti zene a palotakertben

A váradi kulturális élet szimbolikus újraindulásaként tekinthetünk a nagyváradi filharmonikusok kamaraegyüttese péntek esti szabadtéri koncertjére a katolikus püspöki palota nemrég felújított kertjében.

 

Kékszakállú (továbbá fekete, zöld, fehér meg másmilyen „szakállú”) hercegek és hercegnők, azazhogy a járványügyi előírásoknak megfelelően maszkot öltött nézők gyülekeztek pénteken kora este a nagyváradi barokk palota kertjében. A főbejárat kovácsoltvas kapuja mellett két csendőr álldogált. A római katolikus püspöki palota előtt kialakított szabadtéri „koncertterem” fémkorlátokkal elhatárolt nézőterén 140 széket helyeztek el.

A Nagyváradi Állami Filharmónia a tavaszi kényszerszünet után folytatta a megszakított évadot. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség segítségével tartották meg a kényszervakáció utáni első komolyzenei koncertjüket. A bérletesek érkezési sorrendben foglalhatták el a helyeket, hőmérséklet-ellenőrzés és kézfertőtlenítés után, a járványügyi utasításoknak megfelelően. Sokakat kicsalogatott a zene, egyáltalán az, hogy végre-valahára látogatható valamilyen kulturális esemény, s már nem csak online. Volt, aki csak véletlenül tévedt oda, s ottmarasztalta a muzsika. A kordonon kívüli zenehallgatók némelyike a templomlépcsőkre vagy a padokra telepedett le a kellemes hangulatú koncert idejére. Volt, aki ácsorgott vagy sétálgatott, zenehallgatás közben nézelődött a kertben. (Utóbbiak annyiban jártak jobban, hogy nem mérték a lázukat, s többnyire maszkot sem viseltek, ami a szabadtéri helyszínen érthető is.)

Koncert előtt Meleg Vilmos, a filharmónia igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Megjegyezte: bár most nem hívhatták közönségüket a filharmónia épületébe, reméli, mindenkit kárpótol a csodaszép környezet. Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök köszöntőjében szólt arról, hogy nemcsak vallásos jellegű eseményeknek adhat otthont a püspökség. Utalt Patachich püspökre, aki szerette és művelte a zenét. Fontos, hogy a zene most is otthonra leljen e környezetben. Az, hogy a filharmónia művészei hamar felkészültek erre a koncertre, a közönséghez való ragaszkodás és tisztelet jele. A püspök hozzáfűzte: legyen ez a palotaudvar olyan találkozóhely, ahol békében, lelkünkben sok örömmel tudunk együtt lenni.

Ezután a filharmónia Michael Haydn kamaraegyüttese játszott az erősen felhős, kissé szeles időben, ám az időjárás végül a művészetnek kedvezett, nem eredt el újabb nyári eső. A koncertmester Nagy Kálmánnak, valamint művésztársainak maszkot kellett viselniük a hangverseny idején (fúvós nem volt a zenekarban). A repertoárban a következő művek szerepeltek: Mozart: D-dúr divertimento; Bach: Air; Händel: Concerto grosso; Albinoni: Adagio; Pachelbel D-dúr kánon; Bartók: Román táncok. A kordonon túliakkal együtt több mint kétszáz fős közönség lelkes tapssal köszönte meg a műveket

A következő koncert jövő pénteken lesz. Meleg Vilmostól megtudtuk, minden héten muzsikálnak, az évad augusztus elejéig tart.

 

Fotó: Szűcs László

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu