Kulturális folyóirat és portál

keleti

2023. december 7 | Hírek

Keleti Éva kiállítása Nagyváradon

Szubjektív címmel Keleti Éva világhírű magyarországi fotóművész, színházi fotográfus alkotásaiból nyílik tárlat december 9-én, szombaton 11 órakor a nagyváradi várban lévő Euro Foto Art Galériában. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész 1931-ben született Budapesten. A hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Képei a magyar színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait örökítette meg. Dolgozott többek között az MTI-nél, az Új Tükörnél, a Színházi Életnél, zsűritagként a World Press Photo-kiállítások magyarországi bemutatásainál és a Magyar Fotóriporterek Társaságának elnökeként. Művészfotói, portréi, előadásképei által különleges módon mutatja be a színházi világot. Olyan művészekről készített fotográfiákat, sajátos hangulatú portrékat, mint például Törőcsik Mari, Garas Dezső, Darvas Iván, Latinovits Zoltán vagy Ruttkai Éva.

Hatvanéves korában – korábbi elhatározásának megfelelően – abbahagyta a fotózást, ám az azt követő évtizedekben is tevékeny marad. Egyebek mellett megalapított és működtetett egy fotóügynökséget, könyveket szerkeszt, híres fotósokról emlékezik meg. 2019-ben, 88 évesen, csaknem 30 évnyi szünet után újra fotózni kezdett modern eszközökkel. Újból felkereste régi kedves modelljeinek egy részét. Idén augusztusban betöltötte 92. életévét, jelenleg is tevékenykedik, ötletei, tervei vannak.

A nagyváradi kiállításon nagyformátumú alkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlatot megnyitja Tóth István fotóművész, a kiállítás kurátora, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke. A vernisszázson fellép Thurzó Sándor József brácsaművész. Keleti Éva tárlata 2024. január 3-ig látogatható.

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu