Kulturális folyóirat és portál

kerekes cimlap

2022. november 14 | Tóth Hajnal | Kultúra

Embermesék fényképeken – Kerekes István tárlata Nagyváradon

Világszerte elismert és megannyi rangos díjjal kitüntetett fotóművész, a marosvásárhelyi születésű, Mosonmagyaróváron élő Kerekes István alkotásaiból nyílik kiállítás Nagyváradon az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervezésében. A vernisszázs november 19-én, szombaton 16 órakor kezdődik a nagyváradi várban lévő Euro Foto Art Galériában. A tárlatot megnyitja Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke. A rendezvényen játszik Thurzó Sándor József  brácsaművész.

Kerekes István rendkívüli szociális érzékenységgel és lélekbelátó képességgel jeleníti meg szociofotóinak, portréinak alanyait, keresve mindig az eredetiséget, az élet apró csodáit vagy éppenséggel felvillantva a mindennapok gyötrelmeit.

Jelenleg a legtöbb díjjal bíró magyar fotós Kerekes István. 2018 augusztusában átvehette a jelenlegi legmagasabb kitüntetést, az Excellence FIAP/Diamond 3‑t (Kiváló Művész gyémánt 3‑as fokozat). Ugyancsak 2018 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Brassaï sajtófotó-pályázatának nagydíját háromszor nyerte el (2017, 2018 és 2020); 2019-ben és 2021-ben pedig Szathmári Pap Károly aranyéremmel jutalmazta a Brassaï zsűrije. Tavaly a 14. iPhone Photography Awards nagydíját is kiérdemelte. Legismertebb portréja a Jelena című fotó, melyen egy máramarosi kislány látható. A kép 58 országban 600 díjat nyert el mostanáig. A fotóművész honlapja: www.kerekesistvan.com.

Lapunkban állandó rovata van (Fény)képes krónika címmel, amelyben havi rendszerességgel közöl történeteket és fotográfiákat.

A november 19-én megnyíló egyéni kiállításán 72 fekete-fehér és színes fotó tekinthető meg. A tárlat december 19-ig látogatható keddtől vasárnapig naponta 9-17 óra között. A fényképek a következő linkre kattintva itt is megszemlélhetők: https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/fiap-exhibition-center-oradea/07/.

A tárlat anyagát a Nagyváradi Közszállítási Vállalat néhány villamosán és autóbuszán is vetítik november-december során.

A tárlatnyitó megtekinthető online az Euro Foto Art Egyesület közösségi oldalán: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation.

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu