Kulturális folyóirat és portál

jazzvilag

2022. május 11 | Tóth Hajnal | Kultúra

Jazzvilág a Posticumban

Hosszabb szünet után újranyitott április elején a nagyváradi Posticum kulturális és ifjúsági központ Jazzland klubja. Az (újra)nyitó koncerten Báder Olivér jazzgitáros és barátai muzsikáltak.

A Posticum mindig is afféle kulturális és spirituális szigetnek, ha úgy tetszik, oázisnak számított a város életében. Sok jó élményt adott már a közösségnek az esztendők során. A jazzélet is pezsgett, híres zenészektől tehetséges pályakezdő művészekig sokan koncerteztek már itt. Ha felüdülésre, elcsöndesülésre, elmélyülésre vagy éppenséggel harmóniára, fölpezsdülésre vágytam, a Posticum eseményeiben sosem csalódtam.

A járvány miatt a Posticum is hosszabb szünetre kényszerült. Események nemigen voltak. Ám április 2‑án jam sessionre invitálta közönségét a Posticum vezetősége. A Jazzland alagsori termét felújították, átalakították, újjávarázsolták. Az előző dizájn is érdekes és jó volt, ez a mostani ugyancsak tetszetős, harmóniát árasztó a letisztult stílusával, világos színeivel, kényelmes ülőhelyeivel.

Este fél nyolckor kezdődött a koncert. Báder Olivér, ahogyan tőle megszokhattuk, szerényen, hol mosolygósan, hol töprengőn merült el a zenében, és játszott – nagy tudással, tapasztalattal, szakmai alázattal, szívét-lelkét beleadva játékába. Olivérhez két ifjú (mindketten középiskolás diákok) csatlakozott, Tóth Fábián Tamás (gitár, zongora) és Molnár Dávid (basszusgitár). Később egy Báder Olivérhez hasonló módon tapasztalt zenész, Gáspári Sándor (basszusgitár) kapcsolódott be a zenélésbe.

A jelenlévők egy-egy pohár chardonnay mellett hallgathatták a kifinomult, halk, lelket simogató zeneszámokat, majd az est vége felé a pörgősebb, vidámabb muzsikát.

Jó volna, ha még sok szép zenei élmény várná újfent a közönséget a Posticum Jazzlandjében vagy a teraszon a forró nyárestéken.

Fotó: Tóth Gábor

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu