Kulturális folyóirat és portál

zudor szimpó

2018. április 24 | Hírek

Zudor versszimpózium a Posticumban

2018. április 27-én, Zudor János születésnapján rendezi a szerző Romániából jöttem című kötetét tárgyaló szimpóziumot a Fiatal Írók Szövetsége és az Élő Várad Mozgalom a nagyváradi Posticumban (Teiului u., 26.).  

Hosszú utat járt be Zudor János költészete 1990 óta, amikor a Romániából jöttem című második kötete 1000 számozott példányban megjelent. Földrajzilag tekintve el sem kellett mozdulni, hogy egy évvel az 1989-es rendszerváltás után Romániából jőve Romániában találja magát. Az egyhelyben végzett utazás, a belső emigráció Ady Váradára és a diktatúrák Romániájába is elvezet, de nem egy kultúrtörténeti kíváncsiságot elégít ki. Ami történt, a bőr alatt fészkel, a nyelv töréseiben és a képek zajában. Egy apa altatódalt énekel a gyerekeinek. Elmondaná, amit észrevett, tapasztalt, ami fontos. Hogy mi a szerelem, milyen az ország, a város? Csak a legfontosabbakról énekelhet. És csak egy nyelve van, ami magyar és román is, a vers nyelve. Hangereje így az üvöltésé és az altatódalé.

 A találkozóna kötetről referál Antal Balázs, Gondos Mária Magdolna és Kiss Ernő Csongor.

Ezt követően André Ferenc, Géczi János és Selyem Zsuzsa beszélgetése segít a Zudor-költészet tágabb kontextusainak feltárásában Kemenes Henriette moderálásával.

Az esemény fináléja multimediális eszköztárral nyitja meg a Zudor-verseket. Tasnády-Sáhy Péter rendezésében az Élő Várad Mozgalom performansza viszi színre a folytathatóság és az adaptáció és a befogadás sokrétűségének kérdéseit.

 Program

16:00-17:20 Antal Balázs, Gondos Mária Magdolna, Kiss Ernő Csongor referátumai

17:30-18:30 André Ferenc, Géczi János, Selyem Zsuzsa és Kemenes Henriette beszélgetése

19:00 Az Élő Várad Mozgalom performansza

A Fiatal Írók Szövetsége szimpózium-sorozatának különössége abban áll, hogy a művekről referáló előadások és a szerzőkkel történő beszélgetések a műveket ihlető rendhagyó, speciális helyszíneken kerülnek megrendezésre. Az inspirációt nyújtó, átlelkesítő hely ilyetén újralelkesítéseként. A szövegmű, a szerző, a recepció jelenléte egyszerre kínálhatja fel magát a hely belakásaként és a helyből történő kiűzetésként is. A nagyváradi Posticum Zudor János otthona volt, itt gyűjtötték össze, gondozzák kéziratait és bár betegsége miatt a költő nem tud jelen lenni a szimpóziumon, ez méltó hely költészetének és születésnapjának ünneplésére.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Posticum, Várad Folyóirat

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu