Kulturális folyóirat és portál

fux 10

2017. október 11 | Hírek

Fux Feszten, bábosok birodalmában

Sok-sok játék, vidámság, néha önfeledtség, néha líraiság, érdekességek és látványosságok – mindez várt azokra, akik ellátogattak a III. Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljára. A találkozót – amelyet Fux Pál képzőművészről, báb- és díszlettervezőről, a váradi bábszínház egykori meghatározó egyéniségéről neveztek el – harmadik alkalommal szervezte meg a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata.

 

Átbáboztam a hetet október 2. és 7. között, és sok-sok örömöm tellett benne. Ahogyan egy jó meséhez és bábfesztiválhoz illik, mindenfelől érkeztek emberek, társulatok, bábok, válogatott szegénylegények, bohócok, királykisasszonyok, boszorkányok, manók, hogy játsszanak kicsiknek és nagyoknak, hogy meséljenek. Kínálat volt bőven, bizonyára mindenki találhatott kedvére valót, neki tetsző előadást a bohócjátéktól és pantomimtól kezdve az internet veszélyeit felvillantó ifjúsági előadáson át a Mazsola-mesékig és a repüléstörténetig.

A hivatásos erdélyi magyar bábszínházak mellett az idén a rendezvény vendége volt a pécsi MárkusZínház, a magyarországi Led Puppets, a szerbiai Vajdasági Magyar Bábszínház, a szlovákiai Rozsnyói Meseszínház és a győri Vaskakas Bábszínház. A vajdasági és felvidéki társulatok mellett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész szakos hallgatói is felléptek a találkozón.

A Fux Feszten volt mind versenyprogram, mind bemutatkozó program. Az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak, társulatok szabadon dönthettek arról, hogy versenyben vagy versenyen kívül óhajtanak-e megmutatkozni. Egyébként mindenik erdélyi és partiumi magyar bábtársulat jelentkezett a versenyprogramba is.

Délelőtt és délután is voltak előadások, esténként pedig szakmai beszélgetések, workshopok. A műhelymunkát Szabó Attila író, rendező, dramaturg, bohócdoktor irányította. Sokat tanultak, sokat játszottak és sokat nevettek ezeken az improvizációkon és bohóctechnikákon alapuló workshopokon.

Már a találkozó hétfői nyitónapja (október 2.) – vagy fesztiválosan szólva: nulladik napja – is eseménydús volt, hiszen négy előadást láthatott a közönség. A délben megtartott nyitóünnepség üdvözlőbeszédei után a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A só című produkcióját lehetett megtekinteni. Ezzel az alkotással emlékeztek meg a két éve elhunyt Nagy Kopeczky Kálmán bábművészről, rendezőről, a Cimborák Bábszínház néhai vezetőjéről, az erdélyi magyar bábjátszás egyik fontos személyiségéről.

Pezsgés, mókázás volt még jócskán a továbbiakban is, hiszen az október 7-i zárónappal együtt minden nap ígért érdekességet, csodát, mesét, játszást.

A zárónapon ejtették meg a díjkiosztó ünnepséget a Szigligeti Színház nagytermében. A gyermekzsűri díját a Kolozsvári Puck Bábszínház kapta Mimorózart című előadásáért. Ahogyan a gyerekek megállapították: a legjátékosabb előadás a bohócokkal. A legjobb látványvilágért járó Fux Pál-díjat megosztva kapta a kolozsváriak Mimorózartja, illetve a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház társulata A rest legény című előadásért. A legjobb előadásnak járó díjban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata részesült a Történet a tálról és a kanálról című produkciójáért. Ez az előadás emellett a pedagóguszsűri díját is elnyerte. A fesztivál igazgatói díját a szakmai zsűri ajánlásával Szabó J. Viktor bábművésznek ítélték oda a Szigligeti Színház Lilliput Társulata által bemutatott Kispipi és Kisréce című előadásban nyújtott alakításáért, valamint a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatának A néma cipő története című produkcióért.

A Fux Feszt szakmai zsűrijének tagjai az idén: Kozsik Ildikó bábrendező, tanár, Maria Mierluţ színész, rendező és Vadas László rendező volt. A díjkiosztó ünnepélyen Kozsik Ildikó elmondta: öröm volt újra a Fux Feszten lenni. Hozzáfűzte: a 2017-es találkozót leginkább a stabil szakmai jelenlét és a megbízható színvonal, kiegyensúlyozottság jellemezte. Mindenképpen eredményes találkozás volt. Versenyprogramon kívül is kiváló szakmai előadásokat láthattak. Hangsúlyozta: így kell működnie egy jó színháznak. Egyszerűen jó színházat kell csinálni. És ebbe a bábszínház is beletartozik.

Díjátadás után a pécsi MárkusZínház gyönyörűszép lírai előadását láthatta a közönség A repülés történetéről. A Fux Feszttől pedig színes lufikkal búcsúztak a gyermekek. A szervezők az előcsarnokban osztották ki a luftballonokat. A gyermekek aztán a színház lépcsősoraira álltak, s a rajtszóra jobbára egyszerre engedték föl a léggömböket, hogy azok színes buborékokként szálljanak az ég felé, s vigyék hírét így is a III. Fux Fesztnek.

(A bábos fesztiválról a novemberi lapszámban olvashatnak részletes beszámolót.)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu