Kulturális folyóirat és portál

fux 1

2017. szeptember 15 | Tóth Hajnal | Kultúra

Fux Fesztre készülődnek a bábosok

Harmadik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata a Fux Fesztet – az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját. Az október 2–7. között tartandó, Fux Pál képzőmúvészről, bábszínházi díszlet- és bábtervezőről, a váradi bábszínház emblematikus művészéről elnevezett találkozó hat napján tizenhét társulat huszonkét előadását tekintheti meg a közönség.

Nagy vállalás egy ilyen fesztivál létrehozása, megszervezése. Nagy erőfeszítések kellenek hozzá, ugyanakkor sok örömöt is ad. Elérkeztek a Fux Feszt harmadik kiadásához, ami azt jelenti, hogy hagyományt teremtettek és tapasztalatokat szereztek. Fontos az is, hogy a bábművészek tanulhatnak egymástól, figyelhetnek egymásra ezeken a napokon, hangsúlyozta mindezt a Fux Fesztet beharangozó sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. A Fux Feszten lesz mind versenyprogram, mind bemutatkozó program. Az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak, társulatok szabadon dönthetnek arról, hogy versenyben vagy versenyen kívül óhajtanak-e megmutatkozni. Ez a megoldás jónak bizonyult már a második bábos fesztivál alkalmával is.

A hat erdélyi hivatásos bábszínház (Brighella Bábtagozat – Szatmárnémeti, Puck Bábszínház – Kolozsvár, Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház – Marosvásárhely, Cimborák Bábszínház – Sepsiszentgyörgy, Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvár, Lilliput Társulat – Nagyvárad) mellett az idén a rendezvény vendége lesz a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a magyarországi Led Puppets, a szerbiai Vajdasági Magyar Bábszínház, a szlovákiai Rozsnyói Meseszínház és a győri Vaskakas Bábszínház. A vajdasági és felvidéki társulatok mellett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói is fellépnek a mostani találkozón.

Egyébiránt mindegyik hivatásos erdélyi trupp jelentkezett versenyelőadással a fesztiválra. Czvikker Katalin megjegyezte továbbá: nagyra és – mondhatni – nemzetközire sikeredett a III. Fux Feszt, amelynek egyik fontossága a már meglévő, jól bevált kapcsolatrendszerek erősítése és az új szakmai kapcsolatok kialakítása.

Botházy Daróczi Réka, a Lilliput Társulat vezetője szólt arról, hogy szándékukban állt nehezebb, mostoha körülmények között tevékenykedő kisebb bábtársulatoknak is lehetőséget teremteni a megmutatkozásra. Kapcsolaterősítés szempontjából is jó dolog, ha van egy biztos pont, ahol találkozni lehet, ahol a bábosok megbeszélhetnek dolgokat. Ilyen óhajt lenni a kétévente megszervezésre kerülő Fux Feszt. Botházy Daróczi Réka megemlékezett a két éve elhunyt Nagy Kopeczky Kálmán bábművészről, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház néhai vezetőjéről, az erdélyi magyar bábjátszás egyik meghatározó egyéniségéről. Az ő emlékének tiszteletére a fesztivál nyitónapján, október 2-án láthatja a nagyérdemű Váradon a sepsiszentgyörgyi társulat előadásában A só című Benedek Elek-mesét, mely produkciót Nagy Kopeczky Kálmán rendezett.

A szakmai beszélgetések mindig hasznosnak bizonyulnak. Ezért a mostani Fux Feszt keretében is lesznek workshopok Szabó Attila író, rendező, dramaturg irányításával. Szabó Attila amúgy több ízben dolgozott már együtt a Lilliput Társulattal. A sajtótájékoztatón elmondta: ezek a workshopok improvizációs és tárgyanimációs technikákon alapulnak majd. Reméli, hogy a jókedv és minél több játékosság jellemzi majd a műhelymunkákat. Lehetséges, hogy a fesztivál vége felé majd megmutatják az érdeklődőknek a workshopokon összeálló eredményt afféle játékként.

Hanyecz Debelka Róbert bábszínész, a Lilliput Társulat leendő társulatvezetője (Botházy Daróczi Réka ugyanis hamarosan gyermeknevelési szabadságon lesz) beszélt a trupp új előadásáról. A Kispipi és kisréce című produkciót versenyen kívül mutatják be a fesztiválon. Vlagyimir Szutyejev azonos című meséjét felhasználva a történetet írta és rendezi Szabó Attila. Frappáns dialógusok, szépen kibontott drámai munka jellemzi az előadást, fűzte hozzá Hanyecz Debelka Róbert. Derűs, szórakoztató és mozgalmas produkció várható. A versenyprogramban a Toldi című előadását játssza a Lilliput Társulat. Hanyecz Debelka Róbert kifejtette: a felnőtteket is szeretnék egyre inkább „megszólítani”, a bábszínház bűvkörébe vonni. Mégpedig anélkül, hogy csorbulna a gyermekeknek szóló kínálat. Az utóbbi években egyre inkább törekednek arra, hogy az egész család örömét lelhesse egy-egy bábszínházi produkcióban. Egyébként a Fux Feszt is több korosztálynak ajánl előadásokat: az óvodásoknak tíz, a kisiskolásoknak és kamaszoknak négy-négy, a felnőtteknek pedig két produkcióval készülnek. Az óvodásoknak szóló előadásokat 10 órától, a kisiskolásoknak szólót 12 órától, a kamaszok számára ajánlottakat 17 órától, az inkább felnőtt nézőknek javallottakat pedig 20 órától játsszák.

A Lilliput Társulat művészeti vezetői teendőit átvevő Lélek Sándor Tibor bábszínész a fesztivál zárónapjának programjait emelte ki. Október 7-én, szombaton délelőtt a nagyszínházban a díjátadó ünnepség után a debreceni Vojtina Bábszínház A só című vendégjátékát tekintheti meg a közönség. Tehát A sóval indítanak, és A sóval zárnak. Vagyis igazi zenés-táncos show (is) várható a fesztiválon. A zárónap délutánján a pécsi MárkusZínház A repülés története című előadásával búcsúznak a publikumtól. A román Arcadia Társulat épp a Fux Feszt idején vendégszerepel Brazíliában, sajnálatukra csak a rendezvény végére érnek haza. Ezért a román bábtrupp is a fesztivál utolsó napjának délelőttjén játszik: a Poveşti populare maghiare (Magyar népmesék) című előadásukat mutatják be az Árkádia Bábszínházban.

A Fux Feszt szakmai zsűrijének tagjai az idén: Kozsik Ildikó bábrendező, tanár, Maria Mierluţ színész, rendező és Vadas László rendező.

Szeptember 18-tól már vásárolhatók jegyek a színház jegypénztáránál. A Szigligeti Színház a FuxFeszt ideje alatt 20 lejes, három tetszőleges előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet is kínál az érdeklődőknek. Jegyek és bérletek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, valamint az előadások előtt egy órával), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. Bővebb információk a www.szigligeti.ro, illetve a fuxfeszt2017.szigligeti.ro weboldalakon találhatók. Czvikker Katalin a sajtótájékoztatón közölte továbbá: a fesztiválbérletek nem csupán a Fux Feszt előadásaira érvényesek. Ha valaki esetleg nem tudja ezen a rendezvényen érvényesíteni a fesztiválbérletét, az egész évad idején, más színházi fesztivál alkalmával is felhasználhatja. Ugyancsak októberben lesz például az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Fesztiválja, továbbá a 2018-as Festum Varadinum keretében is lesznek vendégelőadások, melyek során hasznosíthatók a fesztiválbérletek.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu