Kulturális folyóirat és portál

VAR jan 19_tanyasi

2022. március 3 | Várad | Kultúra

(Fényképes) krónika – Tanyasi pillanatkép karácsonyfával

Vilma és Venci évek óta a Madarasi Hargita lábánál fekvő egyik tanyán élnek kettesben. Azon a télen, amikor ott jártam, a karácsonyfa a plafonra volt felfogatva, onnan lógott le. Karácsonyfa-csillár, meg vízkereszt, vagy amit akartok…

A tanyasi élet csöndes, nyugalmas és… nehéz. Főleg télen. Nincs gáz, sem villany bevezetve. Fával fűtenek, petróleumlámpával világítanak. Néha az arrafelé kóborló medvék is gondot okoznak. Tartanak jószágot, lovakat, teheneket, juhokat, tyúkokat, van kutyájuk. Időnként kétlovas szekérrel bemennek vásárolni a legközelebbi faluba, ami nagyjából kétórai járásra van tőlük. Ám akármilyen kemény is az élet, adódhatnak gondok-bajok, mégis tudnak derűsen mosolyogni. Egymásra és a világra.

Kerekes István

NÉVJEGY: Kerekes István Magyarországon élő, marosvásárhelyi származású fotóművész. Jelenleg a legtöbb díjjal bíró magyar fotós. 2018 augusztusában átvehette a jelenlegi legmagasabb kitüntetést, az Excellence FIAP/Diamond3-t (Kiváló Művész gyémánt 3-as fokozat). Ugyancsak 2018 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Brassaï sajtófotó-pályázatának nagydíját háromszor nyerte el (2017, 2018 és 2020); 2019-ben és 2021-ben pedig Szathmári Pap Károly Aranyéremmel jutalmazta a Brassaï zsűrije. Tavaly a 14. iPhone Photography Awards nagydíját is kiérdemelte. Honlapja: www.kerekesistvan.com.

(Megjelent a Várad 2022/1. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu