Kulturális folyóirat és portál

VAR dec 16_minden nap

2021. december 23 | Várad | Kultúra

(Fény)képes krónika – Minden nap ünnep

Máramarosi mozzanat decemberben. Két ünnep között. Ebben az időszakban minden nap ünnepnek tűnik Máramarosban. Nagyon fontos nekik a karácsony. A máramarosiak nagy hagyományőrzők, és nem a szó elkoptatott értelmében, mert megélik ezeket, a mindennapjaik, az életük része a tradíció. Talán sehol nem vigyáznak úgy a hagyományaikra, régi népszokásaikra a Kárpát-medencében, mint Máramarosban.

A lányok épp a temető mellett sétáltak el, vasárnapi templomi szertartásra igyekeztek, amikor lefotóztam őket. Ha nincs ünnepnap, akkor is népviseletbe öltöznek, amikor templomba mennek. Decemberben meg különös jelentősége van minden ilyen pillanatnak. A temető is olyan, mintha ünneplőruhát öltött volna, így várván az új esztendőt…

Kerekes István fotóművész

NÉVJEGY: Kerekes István Magyarországon élő, marosvásárhelyi származású fotóművész. Jelenleg a legtöbb díjjal bíró magyar fotós. 2018 augusztusában átvehette a jelenlegi legmagasabb kitüntetést, az Excellence FIAP/Diamond3-t (Kiváló Művész gyémánt 3‑as fokozat). Ugyancsak 2018 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Brassaï sajtófotó-pályázatának nagydíját immár három alkalommal nyerte el (2017, 2018 és 2020); 2019-ben és 2021pedig Szathmári Pap Károly Aranyéremmel jutalmazta a Brassaï zsűrije. Idén a 14. iPhone Photography Awards nagydíját érdemelte ki. Nagyváradon is meg lehetett tekinteni néhány alkotását a sajtófotó-kiállításokon. Honlapja: www.kerekesistvan.com.

(Megjelent a Várad 2021/12. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu