Kulturális folyóirat és portál

VAR szept 15_a juhaszfiu

2021. október 28 | Várad | Kultúra

(Fény)képes krónika – A juhászfiú

A fotográfián látható pásztorfiúra néhány éve találtam rá Hargita megyében. Az édesapjával érkezett Brassó megyéből két testvérével, hogy tavasztól őszig pásztorkodjanak egy juhosgazdának. Több ezer birkára vigyáztak.

A fiú épp a pihenőhelyként használt személyszállító utánfutó ajtajában üldögélt ottjártamkor. Az utánfutó és a karám mellett volt egy faházikó is, abban laktak, ott tartották a saját készítésű, nagyon finom sajtokat is. A juhászlegényke akkor volt kilencedikes. Mondta, hogy jár amúgy iskolába is, csak most leruccant kicsit segíteni az édesapjának. A családi összefogás bizonyára azóta is megvan.

Kerekes István

NÉVJEGY: Kerekes István Magyarországon élő, marosvásárhelyi származású fotóművész. Jelenleg a legtöbb díjjal bíró magyar fotós. 2018 augusztusában átvehette a jelenlegi legmagasabb kitüntetést, az Excellence FIAP/Diamond3-t (Kiváló Művész gyémánt 3‑as fokozat). Amikor ezt az elismerést megkapta, a világon összesen öt fotóművész birtokolta e címet, és közülük ő a legfiatalabb. Ugyancsak 2018 augusztusában fotós munkásságáért Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Brassaï sajtófotó-pályázatának nagydíját immár három alkalommal nyerte el (2017, 2018 és 2020); több ízben első, illetve második díjas lett a különféle kategóriákban (portré, társadalomábrázolás, sport); 2019-ben pedig Szathmári Pap Károly Aranyéremmel jutalmazta a Brassaï zsűrije. Nagyváradon is meg lehetett tekinteni néhány alkotását a sajtófotó-kiállításokon. Honlapja: www.kerekesistvan.com.

(Megjelent a Várad 2021/9. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu