Kulturális folyóirat és portál

VAR szept 16_itatas

2022. december 12 | Várad | Kultúra

(Fény)képes krónika – Itatás

A juhnyáj minden délután hat órakor indult le inni a Marosra az esztenáról. Körülbelül húsz percen át baktattunk az egyik Maros megyei tanya mellett található esztenától a folyóig. Itatás után aztán séta visszafelé – a víz hatására talán már fürgébben. A kislegény nagy buzgalommal segített a felnőtteknek a birkákat hajtani. A fiúcska édesapja is a pásztorok közül való.

Amúgy a juhászok s a jószágok október végéig maradnak az esztenán. Utána mindenki hazatér. Minden évszakban, amíg az esztenán tanyáznak, vagyis tavasszal, nyáron és ősszel naponta kétszer van itatás, délelőtt és délután. A gyapjas négylábúak biztosan nem bánnák, ha nyaranta naponta többször is szürcsölhetnének a Maros vizéből, de hát ez a hagyomány, ez a napirend, nincs mit tenni, így kell (ki)bírni a hőséget is.

Kerekes István

Névjegy: Kerekes István Magyarországon élő, marosvásárhelyi származású fotóművész. Jelenleg a legtöbb díjjal bíró magyar fotós. 2018 augusztusában átvehette a jelenlegi legmagasabb kitüntetést, az Excellence FIAP/Diamond 3‑t (Kiváló Művész gyémánt 3‑as fokozat). Ugyancsak 2018 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Brassaï sajtófotó-pályázatának nagydíját háromszor nyerte el (2017, 2018 és 2020); 2019-ben és 2021-ben pedig Szathmári Pap Károly aranyéremmel jutalmazta a Brassaï zsűrije. Tavaly a 14. iPhone Photography Awards nagydíját is kiérdemelte. Honlapja: www.kerekesistvan.com.

(Megjelent a Várad 2022./9. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu