Kulturális folyóirat és portál

VAR febr 33_34_fenybe cimlap 5

2022. április 4 | Tóth Hajnal | Kultúra

Fénybe írt emlékezet

Mester és tanítványai címmel nyílt meg az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület idei első fotótárlata a várban. A kiállítás rendhagyósága és eredetisége abban rejlik, hogy Tóth István fotóművész (AFIAP, ESFIAP) és az általa kiválasztott hetven tanítványa egy-egy fotográfiájából állt össze a kollekció. A koncepció az volt, hogy mindenki az általa legjobbnak, legfontosabbnak tartott fényképét adja oda a kiállításra, továbbá mindenki egyetlenegy mondatban fogalmazza meg: mit jelent számára a fényképezés, a fotóművészet. Japántól a Vajdaságig sokfelől jelentkeztek fotósok.

Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke az általa tartott fotóművészeti és ‑technikai tanfolyamok, valamint workshopok résztvevői közül választott ki hetven tanítványt. A meghívott végzősök Ausztriából, Kanadából, Kínából, az Orosz Föderációból, Japánból, Moldova Köztársaságból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Spanyolországból, Magyarországról és Ukrajnából küldték el alkotásaikat. Volt, aki személyesen vett részt az Euro Foto Art Galériában (amely FIAP-kiállítóközpontként is működik) megtartott vernisszázson, volt, aki online jelentkezett be. (Az egyesület a Körösvidéki Múzeummal és a Nagyváradi Városi Múzeummal partnerségben szervezte az eseményt, a bukaresti Summit Agro Kft. támogatásával.)

A tárlat anyagát Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője méltatta. Szólt arról, hogy elgondolkodtató, vajon milyen formában működik mester és tanítványai kapcsolata. Mi az, ami átadható, mi minden kerülhet a tanítvány művészi csomagjába? Kell egy bizonyos alap, amelyre aztán lehet építeni az elkövetkezőkben. Szükséges az érzékenység, a figyelem, a dolgok észrevétele, a pillanat megragadásának tudása – sok minden más mellett. Tudás és tehetség kiegészíti egymást. A fotográfiákon föllelhető a mesternek a tanítványokra gyakorolt hatása. Ám nem másolás ez, inkább arról van szó, hogy a tanítvány a saját maga képére alakítja mindazt, amit kapott.

Mindegyik fotográfia más-más történetet, világszemléletet, hangulatot villant fel. Tengert figyelő kutyák; cigarettára gyújtó férfi és az őt figyelő cica; halászó ember és halászó vízimadár; idős nő rezignált arca; ködbe vesző város, a templomablakon sejtelmesen beszüremlő fény, s még sorolhatnók.

A váradi fotóművész, Tóth István a Tavirózsa Fotóklub (45 éve), illetve az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (13 éve) elnökeként több száz fotótanfolyam szervezője és előadója volt, s ezeken mindmáig több ezer fotórajongó és ‑kedvelő vett részt Európából, Ázsiából és Észak-Amerikából. Többen közülük a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) védnökségével szervezett különböző nemzetközi szalonok díjazottai lettek, különféle FIAP-kitüntetéseket kaptak, mint például: Valentina Stan EFIAP/p, Adela Rusu EFIAP/p, Ovi D. Pop EFIAP/g, Petrila Gheorghe EFIAP vagy Ovidiu Gábor EFIAP. Az egykori tanítványok közül ketten, Adela Rusu EFIAP/p és Ovi D. Pop EFIAP/g a Nagyváradon szervezett fotográfus-tanfolyamok oktatói lettek.

Az ünnepségen online jelentkezett be és szólt a jelenlévőkhöz Tazaki Rjuicsi, a Jokohamai Japán Duna Fotóklub (az EFA partneregyesülete) elnöke, ketten a Kárpát-medencei technikai és fotóművészeti tanfolyam végzősei közül, Erdélyi Olívia (Királyhalom, Vajdaság) és Jusztin László (Óbecse, Vajdaság), továbbá Morvay-Szabó Edina, a nagyváradi technikai és fotóművészeti tanfolyam végzőse. Méltatták a váradi egyesület és Tóth István sokrétű tevékenységét.

Camelia Buşu újságíró, továbbá Balási Csaba csíkszeredai fotóművész, a FIAP romániai kapcsolattartója ugyancsak hangsúlyozta Tóth István szerepét az újabb fotóművész-nemzedékek képzésében. A felszólalások között Thurzó Sándor József brácsaművész muzsikált.

Lehetett látni magukkal ragadó felvételeket, ki-ki ízlése szerint választhatott, melyek tetszenek neki legjobban. Voltak találó megfogalmazások is, mint például Matus Dóra mondata: „A fotóművészet a halhatatlanság eszköze – fénybe írt emlékezet.”

Nyitókép: Téglás Rezső fotográfiája

Galériabeli fotók: A vernisszázs egyik mozzanata: Bozsódi-Nagy Orsolya mint tolmács, Thurzó Sándor József, Balási Csaba, Camelia Buşu, Tóth István és Szűcs László. Fotó: Csíki János; Csoportkép megnyitó után. Fotó: Csíki János; Matus Dóra fotója; Koizumi Maszaaki fényképe; Kertész Hajnal alkotása; Claudiu Oros alkotása; Ürge Mátyás fotója; Halász Eszter Blanka portréja

(Megjelent a Várad 2022./2. számában)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu