Kulturális folyóirat és portál

VAR febr 04_05_teli cimlap 3 cimlap

2022. március 30 | Tóth Hajnal | Kultúra

Téli varázs – Tárlat a toronyban

Fehérrel csipkézett fák a palotakertben, a Körös-parton, hósipkát és behavazott gúnyát viselő szobrok, januári esték és tündöklő fények. Csodás a téli város. Van benne valami különös, szép és megnyugtató. E téli csodákat villantotta föl fotográfiáin Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke legújabb kiállításán.

Nagyvárad – Téli éjszaka címmel a váradi városháza tornyában nyílt fotótárlat január 15‑én. A kiállítás február 28‑ig volt látogatható, online pedig az Euro Foto Art Egyesület honlapján (https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/efa-digi-gallery-1/) szemlélhetők meg az alkotások. A tárlatot az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervezte partnerségben a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvánnyal. Az esemény online is megtekinthető a következő linken: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation/videos/503782824393095.

A vernisszázson elsőként Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány igazgatója mondott köszöntőbeszédet, hangsúlyozva a román kultúra napjának (január 15.) és általában a kulturális életnek a fontosságát. Tóth István fotóművész a tárlat anyagát mutatta be röviden. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fotográfiák mellett érdemes pillantást vetni a néhai nagyváradi fotográfus, Dinulescu Lazăr (Jan) régi fényképezőgépeire, fotófelszerelés-gyűjteményére a vitrinben; a kollekciót Adrian Dușe sebész főorvos családja bocsátotta a fotóegyesület rendelkezésére.

Tekintettel a román kultúra napjára és Mihai Eminescu születési évfordulójára (1850. január 15.), az Emanuil Gojdu Főgimnázium két diákja, Natalia Popa és Roveta Maxim felolvasott néhányat a poéta verseiből. Lapunk szerkesztője, Tóth Hajnal a lap januári számából olvasta föl Czilli Aranka kovásznai író, költő, magyartanár két versét (Burokban; Szavakkal és csendekkel). Eminescutól pedig a Ce te legeni című verset választotta, amelynek címe magyarul Vén vadon… Franyó Zoltán fordításában.

Akinek kedve kerekedett hozzá, a megnyitó után nemcsak a tárlat képeiben gyönyörködhetett, hanem bárki fölmászhatott a toronyba, és kiléphetett a kilátóhelyekre, hogy megcsodálja, esetleg lefotózva megörökítse az onnan látható valóban pazar panorámát.

Nyitókép: Tóth István fotóművész alkotása

Galériabeli fotók:Vernisszázs a toronyban. Szemlélődés a tárlatnyitón. Fotó: Csíki János; A palotakertben. Fotó: Tóth István EFIAP; Különös fények. Fotó: Tóth István EFIAP; Csodás panoráma toronymagasból. Fotó: Tóth Hajnal

(Megjelent a Várad 2022./2. számában)

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu