Kulturális folyóirat és portál

VAR maj 4_5_fakkal 1

2021. június 15 | Fried Noémi Lujza | Társadalom

Fákkal ismerkedtünk a Föld napján

Török mogyoró, kocsányos tölgy, amerikai vasfa, tiszafa, vörös tölgy, vadgesztenye, óriás mamutfenyő, ginkgo biloba, amerikai ámbrafa, magnólia – a nagyváradi római katolikus püspöki palota kertjének legérdekesebb, legkülönlegesebb fáit járhatták körbe az érdeklődők „idegenvezetői” kísérettel, a püspökség szervezésében április 22-én, a Föld napján.

A nagyváradi barokk palota 5,5 hektáros kertjét, az épület felújításával egyidejűleg, a Greening Footprints elnevezésű, határon átívelő román–magyar projekt segítségével újították fel. A projekt vezetője a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karához tartozó Szarvasi Arborétum volt, partnere a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Az 1,6 millió euró összértékű projektből 773,1 ezer euró jutott a kert felújítására, ezt 2018 júniusában kezdték el, a pályázat 2020 májusában zárult.

A püspöki palota kertje egyébként látogatható, egyik különlegessége az úgynevezett bibliai kert, melyben a Szentírásban említett növények – például árpa, liliom – kaptak helyet. A kert legemblematikusabb növényei a magnóliák, ezeknek eddig is csodájára jártak mind a váradiak, mind a turisták. A fehér és rózsaszín szirmú magnóliavirágok szépségét idén talán még jobban kiemelik az alattuk virágzó, változatos színekben pompázó tulipánok. Piros, fehér, sárga, lila virágok vonzzák a tekintetet, s amint azt vezetőnk a séta során elárulta, összesen hatezer tulipánt ültettek el a kertben.

Első állomásunk – a magyar nyelvű látogatókat kísérő Karetka Áron kertész vezetésével – az egyik török mogyoró volt, ebből a fafajtából három él a barokk palota kertjében. Az amerikai vasfa pörkölt magvait kávépótlóként használták a gyarmatosítók, Kentucky kávéfának is nevezik. Termését – több más fáéhoz hasonlóan – Karetka Áron meg is mutatta, illata valóban emlékeztet a kávééra.

A fáknak is külön történetük van: az öreg tölgy például a kert legidősebb fája: 180 éves, 29 méter magas kocsányos tölgy. A fa valószínűleg 1838-ban került a barokk palota kertjébe, és súlya miatt most már támasztékra szorul. A birtokra 1878 táján ültetett óriás mamutfenyők ma ugyan a szomszédos iskola kertjében vannak, de egy újabb példányukat a palotakertbe is elültették. Leveleit bontogatja már a páfrányfenyő, más néven ginkgo biloba is, a magnóliák, más néven liliomfák pedig a püspöki palota oldalhomlokzata előtt is pompásan mutatnak.

(Megjelent a Várad 2021/5. számában)

 

 

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu