Kulturális folyóirat és portál

Szűcs László (balra) méltatja az európai városokat bemutató tárlatot, középen Tóth istván, jobbra a Varadinum vonósnégyes tagjai.

2019. május 13 | Tóth Hajnal | Művészet

Európai témák, ünnepelt muzsikusok

A VII. Európai Fotófesztivál nyitóünnepségét tartották május 8-án a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület Nagyvásár téri székhelyén. Az esemény az Eurofotoart Stars Nemzetközi Szalon vernisszázsa is volt egyúttal, valamint a harmincadik születésnapját ünnepelő, s ez idő alatt számos képzőművészeti és fotóművészeti eseményen közreműködő Varadinum vonósnégyes köszöntése.

Az új tárlat tematikája: az európai városok. Sok fotográfia érkezett a szalonra szerte a nagyvilágból: tizenkilenc európai országból (Ausztria, Belgium, Csehország, Horvátország, Grúzia, Németország, Görögország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Málta, Nagy-Britannia, Montenegró, Szlovákia, Spanyolország,  Románia, Magyarország és Oroszország), továbbá a Távol-Keletről és Szaúd-Arábiából.

A tárlatnyitó résztvevőit Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke, a fesztivál igazgatója köszöntötte. Szólt egyebek között arról, hogy a vizuális művészetet miként egészíti ki a muzsika, hiszen a vernisszázsokról általában a zenei mozzanatok sem hiányoznak, a mostani összejövetelen is játszott néhány kompozíciót jeles európai zeneszerzőktől a Varadinum vonósnégyes .

Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője az európai kultúrából inspirálódó művészetekről beszélt. Hangsúlyozta annak érdekességét, ahogyan a nem európai fotográfusok látják és láttatják Európát. Olyasmiket vesznek észre az öreg kontinensen, amit mi nem feltétlenül, ami igaz az Ázsiában munkálkodó európai fotográfusokra is. Említést tett arról is, hogy a galéria falain állandó jelleggel látható, kinagyított régi váradi képeslapok is milyen jól beleillenek a fotószalon kortárs anyagába. Szó esett arról is, hogy a jellemzően az európai nagyvárosok emblematikus részleteit, épületeit megjelenítő képek könnyen válhatnak leegyszerűsítően idealizálóvá, közhelyessé. A mostani tárlat legérdekesebb képeit azok jelentik, ahol a város mellett azok lakói is felbukkannak.

A képanyag értékelése után a születésnapos varadinumos zenészek méltatása következett. A Varadinum vonósnégyes harminc éve jött létre néhai Thurzó Sándor zenetörténész kezdeményezésére. Tóth István visszaemlékezett arra, hogy mindig is nagyszerű együttműködés, baráti kapcsolat volt a fotós egyesület és a Varadinum vonósnégyes között. Néhány anekdota is elhangzott. A fotóművész ezután díjjal kedveskedett a kvartett tagjainak, Costin Évának, Marcu Ágnesnek, Székely Boglárkának és Thurzó Sándor Józsefnek, akik ezúttal a szokásosnál is több darabbal lepték meg a hallgatóságot. Tót istván egy-egy emlékdíjat adott át az együttes muzsikusainak, majd következett a szokásos csoportképkészítés és persze a képnézegetés, kötetlen beszélgetés.

 

Fotó: Varga Erzsébet

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu