Kulturális folyóirat és portál

Foto Csíki János

2019. június 6 | Szűcs László | Művészet

A Duna száz arca

Európa Dunája címmel nyitottak kiállítást június 5-én a nagyváradi Eurofotoart Galériában, mely mostantól a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség, a FIAP kiállítási központjaként várja a látogatókat. Ezt a rangot a nemzetközi szervezet legutóbbi, belfasti ülésén adományozták a Tóth István fotóművész által közel harminc éve alapított galériának, egyébként Romániában elsőként. A központ hivatalos megnyitására ez év december 6-án kerül majd sor a FIAP több vezetőjének a részvételével.

A mostani kiállítás a yokohamai fotóklubbal való együttműködésben valósult meg, mintegy száz fekete-fehér és színes felvételen, zömmel román, magyar, osztrák, szerbiai, továbbá néhány japán és kínai művész képein követve nyomon a Duna útját a németországi forrásvidéktől a Duna-deltai torkolatig. A anyagot, illetve a galéria nemzetközi elismertségének jelentőségét elsőként Ramona Novicov művészetkritikus méltatta, majd magáról a képanyagról, a folyó szimbolikájáról, környezetével való kölcsönhatásáról Szűcs László beszélt. Kitért a Dunával kapcsolatos irodalmi, zenei alkotásokra, a folyó és a táj, a folyó és a városok, illetve az emberek kapcsolatára, valamint utalt a folyóra mint éltető közegre s veszélyforrásra. Mint elhangzott, sok képen nem is önmagában a Duna az izgalmas, hanem az, ami a partjain történik, e tekintetben kiemelte Bognár Balázs, Szabó Béla, a vajdasági Lennert Géza, valamint Christian Filipescu és Gabriel Stanciu műveit. A témához illő komolyzenei alkotásokból Thurzó Sándor József brácsaművész adott elő néhány részletet.

A június 24-ig a nagyvásártéri kiállítótérben hétköznapokon 9-18 óra között látogatható tárlat anyagát július folyamábn a pekingi román kulturális központban is bemutatják.

 

Címlapfotó: Csíki János

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu