Kulturális folyóirat és portál

2022. január 17 | Hírek

Egy hét a magyar kultúra jegyében

A magyar kultúrát ünneplik egy héten át, ismét együtt Nagyváradon, Margittán, Debrecenben és Berettyóújfaluban. A Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én letisztázta egy nagyobb kéziratcsomag részeként, és megjelölte dátummal is, így 1989 óta ezen a napon ünneplik a magyar kultúrát. A ma kezdődő ünnepi hét programjairól online belépéssel Puskás István, Debrecen polgármestere, személyesen pedig Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Demián Zsolt, Margitta alpolgármestere, Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és egyik ügyvezető alelnöke, Kecse Gabriella tájékoztatta a sajtót a bihari megyeszékhelyen.

Debrecenben az ünnepi programok zömét a járványhelyzet miatt a kiállítások adják, kevesebb a személyes találkozás – mondta Puskás István. A tárlatok közül többet is az érdeklődők figyelmébe ajánlott, például Tóth István nagyváradi fotóművész vagy Grela Alexandra időszakos tárlatát (utóbbi az alkotó 55 Ady-vershez készített illusztrációiból állt össze), illetve az ehhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést, akárcsak a Vojtina Bábszínház online bejelentkezését, továbbá a HATÁr-sorSOK című időszaki Trianon-kiállítást lezáró programot.

Berettyóújfaluban idén a zene foglalja keretbe az ünnepi rendezvényeket, mondta Muraközi István, s hozzátette: örül annak, hogy bár a pandémia árnyékában, de idén nézők előtt is tartanak eseményeket. Ma például újévi operettgálával ünnepelnek, a kultúra napi gálaestet január 21-én tartják, 24-én pedig a zeneiskolások hangversenyét ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a polgármester.

Margittán a Horváth János Elméleti Líceum diákjai és pedagógusai is alaposan kivették a részüket az ünnepi hét megszervezéséből, mondta Demián Zsolt. Többek között a margittai fazekasságról szóló ma délutáni minikonferenciát és tárlatmegnyitót, a helyi festők kiállításának január 20-i megnyitóját ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta, az iskolai programok a diákoknak szólnak, a városi rendezvényekre azonban a járványügyi szabályok betartása mellett várják az érdeklődőket.

Az iskolai rendezvényekre sajátos szabályok vonatkoznak Nagyváradon is, azonban a délelőtti programok zömét ezek adják. Nagyvárad mind a 15 magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal is rendelkező iskolája bekapcsolódott, s nemcsak a magyar, hanem más szakos tanárok is kivették a részüket a szervezésből – hangsúlyozta Kecse Gabriella. A több mint 63 iskolai rendezvény között lesz a Himnuszhoz és a Váradi Bibliához kapcsolódó, lesz szavalóverseny, szó esik Szent Lászlóról és a hungarikumokról, emellett Varga Csaba hegymászót is hallhatják majd.

Ma délután Ozsváth Zsuzsával és Mărcuțiu-Rácz Dórával versesköteteikről beszélget Bozsódi-Nagy Orsolya, emelte ki Szabó Ödön, és a váradi rendezvények közül többre is felhívta a figyelmet. Kedden például a Tibor Ernő Galéria tavaszváró tárlatát nyitják meg, csütörtökön 11 órakor pedig a Moszkva Kávézóban mutatják be a felújítás előtt álló Sonnenfeld-palota, a jövendőbeli magyar ház terveit. Lesz ott majd kiállítótér, és a Szigligeti Színház is visszakap tereiből – hangzott el. Ugyanaznap 18 órától a Bunyitai könyvtárban Implon Irén és Sólyom Lajos Váradi tollrajzok, illetve Nagy Béla Az én kezemre bilincset tettek – Dr. Darvas Dezső börtönmonológja 1986–87 című könyveit mutatják be, pénteken délután 6-tól pedig Markó Bélával A haza milyen? című verseskötetéről beszélget Szűcs László. Ugyancsak szombaton, a magyar kultúra napján 19 órától a Szigligeti Színházban a Magyar kultúráért-díjak átadásával, majd a Csongor és Tünde című előadással zárul az ünnepi hét, melynek részletes programját itt olvashatják.

kult nap sajttaj

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu