Kulturális folyóirat és portál

2021. szeptember 30 | Hírek

Csongor és Tünde: bemutató lesz a nagyváradi színházban

Októbert 1-én, pénteken tartják Vörösmarty Mihály klasszikusának, a Csongor és Tündének a premierjét. A Szigligeti Társulat kedden nyílt próbát tartott, ahol Anca Bradu rendező is beszélt a darabról.

A szigorodó járványügyi előírások ellenére is voltak érdeklődők a nyílt próbán, akiket Bozsódi-Nagy Orsolya, a Szigligeti Színház irodalmi titkára köszöntött. Mint mondta, szilveszter óta az első nagyszínpadi premiert láthatja a közönség pénteken. A darabot a nagyváradi születésű, jelenleg a bukaresti Ion Luca Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktató Anca Bradu rendezi (többek között az A mi osztályunk és a Kaukázusi krétakör című előadásokat is ő vitte színre a váradi magyar társulattal közösen). A díszletet és a jelmezeket Maria Miu tervezte, a darabhoz zenét Ovidiu Iloc szerzett, ő volt a Tündér Lala című előadás zeneszerzője is, a koreográfus pedig Györfi Csaba, akivel szintén találkozott már a nagyváradi közönség.

Anca Bradu rendező többek között röviden felidézte a színházban töltött saját gyermekkorát, és elmondta: az előadást, melynek próbái tavasszal kezdődtek, a nemrég elhunyt édesapja, az egykori színházigazgató Mircea Bradu emlékének ajánlja. Az előadás fő motívuma az utazás, hiszen minden fiatal végigjárja a saját identitásához vagy a szerelemhez vezető utat. Vörösmarty Mihály munkája ugyanakkor nem csak gyermekmese, komoly filozófiai dimenziói is vannak, tette hozzá a rendező, s méltatta a társulat lelkesedését és elhivatottságát is. Anca Bradu arról is szólt, tudja, mennyire fontos Vörösmarty Mihály munkája, ő egyébként a szöveg egy új, román fordításából dolgozott.

Ezt követően megnézhettük, hogyan is kezdődik Csongor és Tünde története, hogyan találkozik a főhős Miriggyel, a boszorkánnyal, majd Tündével, aki Ilma társaságában nyomokat hagy számára útban Tündérhon felé. A három ördögfival, Kurrahhal, Berrehhel és Duzzoggal is megismerkedhettünk a nyílt próbán. A darabban egyébként látható lesz csaknem a teljes váradi magyar társulat.

 

csongorestunde1_szigligeti_fb

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu