Kulturális folyóirat és portál

IMG_2337

2017. január 21 | Hírek

Mozgalmas évkezdés a nagyváradi Szigligeti Színházban

Két nagyszínpadi, öt gyermek- és ifjúsági, illetve két stúdióelőadás, a HolnapUtán Fesztivál, valamint renegeteg kiegészítő program: ez van még hátra a nagyváradi Szigligeti Színház 2016/2017-es évadából.

 

„Nézőszám és előadások tekintetében eredményes évet zártunk. A közönség irányából tapasztalt támogatás pedig arra ösztönöz minket, hogy még színesebb kínálattal gazdagítsuk a térség kulturális palettáját. Így 2017-ben az előadások mellett számos fesztiválra, Arany-évfordulóra, illetve Hubay Miklós-emlékévre készülünk. Szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat a partnerintézményekkel és újabb együttműködéseket építünk ki az amatőr csoportokkal” – mondta Czvikker Katalin főigazgató.
Az intézményekkel való jó együttműködést jelzi, hogy februárban négynapos turnéra készül a Szigligeti Színház: 9-12 között a színház társulatai a Várad Kulturális Folyóirattal közösen mutatják be a nagyváradi kulturális életet Miskolcon. A programban kiállításmegnyitó, a Szigligeti Társulat két előadása, a Lilliput Társulat és Nagyvárad Táncegyüttes egy-egy előadása, különleges Törzsasztal és Élő Várad-performansz is helyet kapott.

A sajtótájékoztatón Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője is beszámolt a következő időszak projektjeiről. Január 11-én kezdődtek el a Trónok Harca Casting elnevezésű produkció olvasópróbái: a Szigligeti Társulat tagjai Balogh Attila rendező vezetésével érdekes, kísérleti előadást terveznek bemutatni márciusban, amely elsősorban a fiataloknak és a fiatalokról szól.
Január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából a Varadinum Kulturális Alapítvány díjkiosztóját tartják a Szigligeti Színház nagytermében. Az ünnepi eseményen a Szigligeti Társulat novemberben bemutatott Máli néni című Füst Milán-komédiáját láthatja a nagyérdemű.
Novák Eszter ugyanakkor hozzátette: „Arany János születésének kétszázadik évfordulójának ünnepi rendezvényeihez számos programmal csatlakozik a Szigligeti Színház. Március 2-án, Arany János születésnapján Nagyszalontán kerül bemutatásra a költő verseiből összeállított Honnan hová című versest, amelyet Nagyváradon március 15-én láthat a közönség.” A művészeti vezető továbbá elmondta: március végén mutatják be a Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázat nyertes forgatókönyvéből készült ifjúsági előadást, amelynek rendezője Hargitai Iván. Szintén az Arany-évhez kapcsolódóan csatlakozik a Nagyvárad Táncegyüttes a teátrum Színház az iskolában, iskola a színházban projektjéhez: a tavasz folyamán a Bihar megyei néptánccsoportokkal közösen hoznak létre egy előadást, amelyben Arany-balladákat dolgoznak majd fel táncos formában.

A Nagyvárad Táncegyüttes terveiről Dimény Levente beszélt: „Januárban Nagyváradon tartja egyeztető gyűlését a Magyar Táncművészeti Szövetség, amelynek tagjai az erdélyi táncegyüttesek vezetőivel együtt többek között a 2017 őszén a Nagyvárad Táncegyüttes által megszervezendő Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Fesztiváljáról is egyeztetnek. Ugyanakkor következő, nagyszínpadi előadásunk bemutatójára március 10-én kerül sor. A Györfi Csaba által rendezett Barbárok című táncszínházi produkció Móricz Zsigmond azonos című novelláját dolgozza fel népi és kortárs táncműfajok ötvözésével”.
Április 6-9. között szervezi meg a Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivál ötödik kiadását. Az eddigi kiadásokhoz képest, a HolnapUtán Fesztivál ezúttal elsősorban színházi programokkal várja majd az érdeklődőket, de az idei programba egy színészhallgatókkal közös workshop is bekerült.
A tervek szerint április 21-én mutatják be az évad utolsó nagyszínpadi produkcióját: a Szigligeti Társulat Molière A mizantróp című komédiáját viszi színre Novák Eszter rendezésében.
Az évad hátralevő részében két gyermekelőadást mutat be a Lilliput Társulat: február folyamán a legkisebbeknek szóló Moha és Páfránnyal, tavasszal pedig Tolkien meséjéből inspirálódott A sonkádi Egyed gazda című előadással készülnek.
Az előadások és fesztiválok mellett számos kiegészítő program várja az érdeklődőket az évad következő felében, így márciusban színház világnapi, áprilisban pedig költészetnapi, tánc- és bábszínházi világnapi megmozdulásokra számíthatnak az érdeklődők. Tavasszal egész biztosan vendégül látja a Szigligeti Színház a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Bocsárdi László által rendezett Shakespeare-előadását, ugyanakkor egyéb vendégjátékok is egyeztetés alatt állnak.
A Szigligeti Színház felhívja a figyelmet, hogy ebben az időszakban is megvásárolhatók a szabadbérletek, amelyek három-négy előadásra érvényesíthetők, szabadon választott időpontban. A közelgő fesztiválokra és vendégfellépésekre való tekintettel a szervezők a közönség figyelmébe ajánlják a kedvezményes árú Fesztiválbérletet, amely négy meghívott és/vagy fesztiválelőadásra érvényesíthetők. A bérletkínálatról, a jegyárakról, valamint az elkövetkező időszak eseményeiről bővebb tájékoztatást a www.szigligeti.ro oldalon nyújtanak a színház munkatársai.

 

(Szigligeti Színház sajtóközlemény)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu