Kulturális folyóirat és portál

orban miklos3

2019. november 27 | Várad | Művészet

A csodák esztendeje – lemezbemutató

Orbán Miklós és zenész barátai lemezbemutató koncertjére várják az érdeklődőket november 29-én, pénteken 19 órára (kapunyitás 18.40-től) a városi művelődési házba (volt Arlus, a Bémer/Ferdinand téren). A csodák esztendeje című, CD formájában is hozzáférhető anyag Ady Endre tizenhét versére született. Az alábbi a mű megszületéséről a szerző-előadót faggattuk a koncert keddi próbái előtt.

 

Mi adta az indíttatást, hogy zenét szerezz Ady versekhez, amiből elkészült A csodák esztendeje című CD?

Akkor fogalmazódott meg bennem ez a szándék, amikor meghalt a Mamim, akitől nem tudtam elbúcsúzni. Tudtam, hogy őt foglalkoztatta a költő, Ady-idézeteket fedeztem fel a feljegyzései között. Attól a naptól foglalkoztat a gondolat, amiből egy két eves munkafolyamat lett. Addig dolgoztam bluesban, jazz-ben, de most kipattant valami, aminek a műfaját sem tudnám könnyen meghatározni. Én nem akarom besorolni, nem az én tisztem, ha mindenképpen egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám: eklektikus.

Mennyiben más ez az anyag, mint a korábbi Ady-művek megzenésített változatai?

Ezek a dalok nem megzenézített versek, ugyanis ebben az esetben a zene nem a szöveg alárendeltségében működik. Ültem, olvastam a verseket, aztán amikor beugrott valami, akkor egész egyszerűen kiírtam a zenét ezekből a versekből. Hogy miért éppen ez a tizenhét dal született? Egyszerűen ezekben láttam, éreztem meg a zenének a lehetőségét. A legnehezebb és a legszebb az volt, hogy a szöveg és a zene eggyé váljék. Volt már egy hasonló próbálkozásom, Háromhold címmel még 2007-ben Sorbán Attila verseire írtam egy CD-re való anyagot.

Nyilván a lemez is, a koncert is többek munkája, beszélnél róluk?

Egy ilyen anyag elkészítése, illetve a koncert megszervezése mindig közösségi dolog. Egyedül biztos nem sikerült volna. Például Simó Zsolt hangmérnök nélkül, aki a munka technikai része mellett emberileg is nagyon fontos szerepet játszott ebben a munkában. A zenésztársak közül említhetem a Celelalte cuvinte együttesből ismert Călin Pop személyét, akivel gazdag karrierje során már többször is dolgoztunk együtt, gyakran segítettük egymást, számíthattunk egymásra. Tudod, ezek a fickók akkor adják a nevüket valamihez, ha a veséjükben érzik, hogy ez egy fontos dolog. Vlad Spătarral a kolozsvári Desperadoból is már vagy harminc éve játszunk együtt. Ez nem egy alkalmi csapat, s nagy biztonságot ad a színpadon is, hogy ilyen emberekkel muzsikálhatok együtt. A feleségem, Alina zongorán működik közre, de rengeteget segített a dalok megszületésében is. Több dal is úgy született, hogy ültem otthon a gitárommal, pengettem, ő fülelt, aztán leült a zongorához, majd szólt, hogy menjek, vigyem a gitárt, csináljuk együtt. Magát a koncertet is lényegében ő szervezte.

A folytatás?

A pénteki lemezbemutatóra korlátozott a helyek száma, százötven ember fér be a terembe, ennél többet nem is engedhetnek be, ez nem tőlünk függ, ez a szabály. Éppen ezért tavasszal szeretnék egy újabb, nagyobb szabású koncertet tartan az anyagból a filharmóniában. Később természetesen másutt is fellépnénk vele, többek között Budapesten is. De a legfontosabb a váradi koncert. Én váradi zenészekkel, itt, Nagyváradon szerettem volna ezt megcsinálni, ahol még őrzik a kövek a költő lábnyomát. Ha máshol csináltam volna meg, eltávolodott volna tőlem a történet. Hogy innen hová megy tovább, az a jövő zenéje.

 

A csodák esztendeje – lemezbemutató koncert Orbán Miklós tizenhét Ady Endre költeményre komponált művéből. Prózai szövegbetétek: Szűcs László.

Közreműködnek: Orbán Miklós ének, gitár; Vlad Spătar basszusgitár; Cristian Moldoveanu billentyűs hangszerek; Călin Pop gitár, Alina Orbán zongora; valamint Sebestyén Hunor színművész. Hangmérnök: Simó Zsolt. A CD grafikai arculatát Ujvárossy László tervezte, videómontázs: Krisfalusi Noémi.
Ingyenes meghívók igényelhetők naponta 9-12 és 19-21 óra között a 0723-244088 telefonszámon.

A rendezvény támogatója a Bihar Megyei Tanács.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu