Kulturális folyóirat és portál

csodak

2019. december 6 | Tóth Hajnal | Művészet

A csodák esztendeje, avagy versekből kiírt zenék

Ha Ady ma élne, biztosan rocksztár volna – ilyesvalahogy fogalmazott egyszer egy író valamelyik nagyváradi Törzsasztal-esten. Nos, ha Ady Endre nem is válhatott rocksztárrá, versei megihlettek egy nagyváradi zenészt, Orbán Miklóst, aki művésztársaival létrehozta A csodák esztendeje című albumot és egy produkciót, amely több művészeti ágat is ötvöz.

Orbán Miklós tizenhét Ady-költeményre komponált művét tartalmazza az album. A lemezbemutató koncertet a Városi Művelődési Házban (volt Arlus) tartották meg. Voltak időszakok, amikor többé-kevésbé gyakran rockkoncertek pezsdítették föl ott az életet. Most kicsit ezt az atmoszférát hozta vissza a lemezbemutató a Florica Ungur terembe, de persze mégis egészen másmilyen hangulat volt ez. Az elhangzott dalok nem megzenésített versek, ugyanis a zene a komponista szerint nem a szöveg alárendeltségében működik. Ahogyan Orbán Miklós megfogalmazta néhány nappal a koncert előtt adott interjúban: kiírta a zenét a versekből. És csakugyan: a versek és a dalokat összekötő prózai szövegbetétek – Szűcs László lírai kommentárjai – és a zene szimbiózisban van egymással. A muzsika meglehetősen összetett, dzsessz-, blues-, rockmotívumok, progresszivitás és táltoszene ősereje, kiteljesedés, dinamizmus és elcsöndesülés, szóval sok minden megtalálható benne. Lehet beskatulyázni, címkézni, de minek. Nem az a lényeg, hanem az összhatás, az összhang, az, hogy átadjuk magunkat a zenének és a szavak erejének. A muzsika nyelve egyetemes. A muzsika összehozza az embereket. Ez az esemény is jó példa erre. A koncerten Orbán Miklós mellett játszott hitvese, Alina Orbán, valamint Călin Pop, a Celelalte Cuvinte frontembere, Cristian Moldoveanu és Vlad Spătar a kolozsvári Desperadóból, akit jó volt újból Váradon látni-hallani.

Mindeközben a kivetítőn régi fotográfiák bukkantak föl, fantáziaképek és pillanatok a poéta életéből, Krisfalusi Noémi összeállítása. Mi történne, ha egyszercsak betoppanna Ady a jelenbe, ebbe a megváltozott és folyamatosan változó városba, mely mégis, imitt-amott még őrzi a költő lépteit? Konflis helyett taxi várná. És elcsodálkozna: mi az, hogy Adyfalva? Vagy ha úgy érezné, hogy a Holnap helyett inkább visszatér a Tegnapba, utazhatna az Ady Intercity vonattal, sorolta, mesélte a dalok között Sebestyén Hunor. Eltöprenghetünk mindezen „örök titkoknak szomorú, borzasztó, egységes világán”.

A lemezbemutató koncertet előreláthatóan februárban Nagyváradon, később másutt is megismétlik, a most korlátozott példányszámban megjelent CD újrakiadását is ígérik az alkotók.

 

Zeneszerző: Orbán Miklós

Prózai szövegbetétek: Szűcs László.

Felléptek: Orbán Miklós, ének, gitár; Vlad Spătar, basszusgitár; Cristian Moldoveanu, billentyűs hangszerek; Călin Pop, gitár, Alina Orbán, zongora; Sebestyén Hunor színművész

A CD grafikai arculatát tervezte: Ujvárossy László

Videómontázs: Krisfalusi Noémi

Hangmérnök: Simó Zsolt

 

Fotó: Kocsis Csaba

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu