Kulturális folyóirat és portál

homlokzat

2016. június 25 | Péter I. Zoltán | Napló

Csak a külső számít?

Örvendetes, hogy jó tíz évnyi előkészület után, végre hozzáfogtak a Fő utca és Szaniszló/Eminescu utca sarkán levő Stern-palota felújításához. A hosszas várakozást legfőképpen a pénzhiány okozta, de voltak más gátló tényezők is.

A jó hírt némileg elhomályosítja az, hogy akárcsak Nagyvárad többi felújított műemlék épülete és városképformáló bérháza esetében, most is csak a homlokzatot újítják fel. A restaurálás nem terjed ki az udvari homlokzatokra, függőfolyosókra, belső terekre, a víz- és villanyvezetékekre, a szennyvízcsatornákra. De nem gondoltak az esetlegesen már jelentkező statikai gondokra sem, melyek aligha érnek bárkit is váratlanul egy száz évnél is idősebb épületnél.

Így aztán az egész felújítás inkább csak olyan, mint egy Patyomkin-falu. A Patyomkin-falvak állítólagos „ál-falvak” voltak, melyeket Grigorij Alekszandrovics Patyomkin miniszter állíttatott fel II. Katalin cárnő 1787. évi látogatása előtt a Dnyeper folyó partján, hogy megtévessze a cárnőt, mivel nem építették meg a beígért települést. Az összehasonlítás talán még akkor is jogos, ha esetünkben nem homlokzati falakat építettek ház nélkül, mint annak idején a Dnyeper partján, hanem a már meglévő épületeknek csak a homlokzatával törődnek, mintha nem lenne mögöttük semmi… Így aztán lassan teljesen „patyomkinosítják” Várad belvárosát…

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu