Kulturális folyóirat és portál

keszthelyi

2018. október 8 | Fried Noémi Lujza | Irodalom

Beszámoltak a látszatokról

Keszthelyi György Beszámoló a látszatokról című verseskötetének bemutatójával indult a X. Nagyváradi Könyvmaraton és Könyvvásárszombati programja. A kolozsvári szerző nem tudott jelen lenni a találkozón (vele majd pár hét múlv a kötet kolozsvári bemuitatóján találkozhatnak az olvasól), így a kötetről annak szerkesztője, Tasnádi-Sáhy Péter és Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője ajánlották az érdeklődúők fogyelmébe.

Keszthelyi György prózát is ír, ráadásul maga készített illusztrációkat is a kötetéhez, mondta bevezetőjében Szűcs László, Tasnádi-Sáhy Péter pedig részletesebben beszélt a szerzőről és a verseskötet szerkesztésének folyamatáról is.

Keszthelyi György verseivel három éve találkozott először, mikor a Várad folyóirat irodalmi szerkesztője lett, – idézte fel az előzményeket Tasnády-Sáhy Péter, aki elmondta, ez alkalommal a szerkesztés hosszadalmasabb, aprólékosabb folyamat volt. Az 1955-ben született szerzőnek első, Bárány Kalasnyikovval című verseskötete 2010-ben jelent meg, de több prózakötetet is írt.  Ami a szerkesztést illeti, Tasnádi-Sány Péter elmondta: sok verset kapott a szerzőtől, ezeket különféle kategóriákra bontotta, például istenes, társadalmi, vagy az önreflexiót tartalmazó én-versekre. Utóbbiakat ívbe állíthatónak ítélte, s ezek mellé rendelt a többi kategóriából egy-egy verset. Külön témát jelentettek az édesanya halálhoz kötődő versek, ezek egy tömbben szerepelnek a kötetben, míg az én-verseket megkülönböztetésként dőlt betűkkel szedték.

Szűcs László elmondta, hogy bár a versekben feltűnnek kolozsvári képek, mint a főtér vagy a Szent Mihály-templom, mégis úgy érezte, ugyan erős a kötetben a város jelenléte, de mintha a szerző nem élne benne a nyüzsgő város hétköznapjaiban, nem része annak, inkább mintegy kívülről figyeli azt a maga mikrokozmoszából. A kötetet bemutatók ízlőt is adtak a versekből, ki-ki az általa választottakat olvasta fel befejezésül.

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu