Kulturális folyóirat és portál

kerekes gyongyi 2a

2020. november 13 | Tóth Hajnal | Művészet

Belső lépcsők – Kerekes Gyöngyi kiállítása

Harmónia, természetszeretet, istenkeresés, a lélek benső ösvényei. Kerekes Gyöngyi képzőművész alkotásaiból nyílt retrospektív kiállítás november 12-én, csütörtökön a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban. Afféle visszatekintés ez az elmúlt mintegy harminckét esztendő munkásságára. A tárlatlátogató bepillantást nyerhet a művész öt alkotói korszakába, ezen ciklusok lényegét, esszenciáját mutatja meg a kiállítás. E szakaszok: Herbarium (1988-1991); Egyensúly keresése (1992-1994); Változások könyve (1997-1999); Spirituális kertek – Íriszek (2000-2017); Belső lépcsők (2020).

A vernisszázson Traian Ştef költő, a Familia folyóirat főszerkesztője méltatta a kiállítás anyagát, a kreativitás különféle „könyveit”. A változatos struktúrák és képzőművészeti technikák, stílusok mellett kiemelte az alkotó spiritualitását és természethez fűződő különleges kapcsolatát, valamint a kompozíciókban rejlő költőiséget.

Házigazdaként Aurel Chiriac múzeumigazgató egyebek mellett szólt az alkotások szofisztikált egyszerűségéről, letisztultságáról, meditálásra késztető meghittségéről.

Kerekes Gyöngyi örömét fejezte ki, hogy e csodálatos épületben, tágas, modern kiállítótérben kaptak helyet munkái. Örvendetes továbbá, hogy ezekben a mostani nehéz időkben is létrejöhetett ez a tárlat.

A Belső lépcsők című retrospektív kiállítás január 17-ig látogatható. Kerekes Gyöngyi tárlatáról bővebben a Várad folyóirat decemberi lapszámában olvashatnak az érdeklődők.

 

Címlapképünkön: Traian Ştef, Kerekes Gyöngyi, Aurel Chiriac

A szerző felvétele

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu