Kulturális folyóirat és portál

2014. június 10 | Tóth Hajnal | Kritika

Az írók tudnak a legjobban írni

Az érdeklődőket Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője köszöntötte. A Várad új, májusi számát Potozky László, az irodalom rovat vezetője mutatta be. Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője, a Törzsasztal-estek házigazdája árult el néhány részletet az új évad terveiről, amihez számítanak a közönség javaslataira is. Ősszel is jeles írók lesznek a Törzsasztal vendégei: szeptemberben például jó néhány év után ismét ellátogat Nagyváradra Závada Pál, azután többek között Grecsó Krisztiánnal és Kerékgyártó Istvánnal is találkozhatnak az irodalombarátok.

Ezután Karádi Éva válaszolt Kőrössi P. József kérdéseire. A vendég mesélt életútjáról, irodalomszervezői munkájáról. Immár 14 éve szervezi a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében az elsőkönyvesek nemzetközi találkozóját. Az, hogy a Magyar Lettre Internationale szerkesztője lett, Mészöly Miklósnak és külhoni barátoknak köszönhető. A Magyar Lettre célja annak bizonyítása, hogy nem csupán úgymond nagy nyelveken születik jó irodalom, sőt. Jeles írók, mint például Esterházy Péter és Konrád György is bekapcsolódtak a munkába. Karádi Éva 1991-ben lett a lap szerkesztője, 1995 óta pedig felelős szerkesztője. A 3. számnál kapcsolódott be a munkába, s jelenleg a 93. lapszámnál tartanak. Kitűnő fordítógárdával dolgoznak. Nincsenek tematikus számok. Mint elhangzott: az az ideális, ha különféle szerzők nézőpontjait mutatják be. Olyan ez így, akár egy ikebana vagy gyümölcssaláta. Hozzásegítenek bizonyos szerzőket, hogy műveik más nyelveken is megjelenjenek. Megjegyezte: írni legjobban az írók tudnak. Ez hasonlatos ahhoz, amit fia, Varró Dániel József Attila-díjas költő mondott gyermekkorában, miszerint: azért szereti a meccset, mert ott fociznak a legjobban.

A Német Lettre a legerősebb, bár ők nem eléggé irodalomcentrikusak. A francia kiadvány (ahonnan kiindult ez az egész) viszont már megszűnt. Egyébiránt drága játék egy ilyen folyóirat. A katalánok szívesen és sok pénzt adnak kulturális célokra, emellett hollandiai és skandináv támogatást is kap a lap. A Magyar Lettre jelenleg ezer példányban jelenik meg, kezdetben háromezer volt a példányszám. Terveikkel kapcsolatban Karádi Éva közölte: a századik lapszámot még megcsinálják, aztán egy nagy buli keretében valószínüleg elbúcsúznak a print változattól, s az internetes verzió megy tovább. Hozzáfűzte: a folyóiratok sem örökéletűek.

Szó volt az elsőkönyvesek nemzetközi találkozójáról. „A régi elsőkönyvesek olyanok számomra, mint a volt diákjaim. Dragomán György is a mi elsőkönyvesünk volt” – mondta el a meghívott.

Az est házigazdája arról is kérdezte a vendéget, mit jelent egy olyan író édesanyjának lenni, mint Varró Dániel. Karádi Éva elmondta: jót tett a fiának, hogy második gyermeknek született. Mindig ügyeltek arra, hogy nővére, Zsuzsa ne legyen féltékeny a kistestvérre. „Daninak nem volt esélye arra, hogy fejébe szálljon a dicsőség. Ugyanakkor kiskorától volt benne versenyszellem. Ha Zsuzsi elkezdett verset írni, ő is írt. Én inkább nehezítettem a dolgait. Teljesen egyedül érte el azt, amit elért. Nem nagyon lehetett befolyásolni” – hangzott el.

Végezetül Szűcs László és Kőrössi P. József egy szép csokor virággal köszöntötte föl Karádi Évát, akinek épp másnap volt a születésnapja.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu