Kulturális folyóirat és portál

2013. március 26 | Szűcs László | Napló

Írók, könyvek, estek

Újabb hat íróval bővül a Törzsasztal estek kínálata a Várad oldalain, miközben immár túl a félszázon, folytatódik a Szépírók Társaságával közösen megkezdett sorozatunk. E párhuzamos beszélgetések – az estek hanganyagának szerkesztett változata, valamint a találkozó előtt készült interjúk teljes terjedelmű szövege – az eredeti szándék szerint egészítik ki, erősítik egymást, ugyanakkor az elhangzottak következetessége a beszélők hitelességét is bizonyítja. Az összeállításban ezúttal sem ragaszkodtunk valamiféle időrendhez, a cél az volt, hogy hat különféle világot, személyiséget helyezzünk egymás mellé, különböző műfajban alkotókat, különböző pályaíveket.

Valamennyi estet fontos élményként őrzöm, s e beszélgetések hozzájárulnak e találkozások, egyedi hangulatok felidézéséhez. Az időben a legtávolibb Parti Nagy Lajos estje a Bábszínházban; utána hosszú sor várta az író dedikációját. Jó volt megismerni azt az érdekes világot, amit Bárdos Deák Ágnes hozott magával, a nyolcvanas, kilencvenes évek budapesti zenei underground miliőjét. Vagy Ferdinandy György segítségével megismerni az ötvenes évek Nyugat-Európáját, s a jelenkor Floridáját. S őrzöm azt a hangulatot, azt a melegséget, amit jelenlétével, szavaival – a kérdező érdemeként is – Szabó T. Anna teremtett meg a középiskola könyvtártermében. Podmaniczky Szilárd estjéről leginkább a tárcaírással, s az otthonkereséssel kapcsolatban elhangzottak maradtak meg az emlékezetemben, míg a Krasznahorkai Lászlóval való találkozásból a tavasz esti séta a Körös-parton, elszökve egy időre az étterem zajából.

Bevallom, az indulás pillanatában nem gondoltam volna, hogy a Törzsasztal még fél évtized múltán is jelen lesz az életünkben, a város irodalmi vérkeringésében, s amikor ezekre az estekre gondolunk, nem csupán azt érdemes megjegyezni, hogy ez idő alatt félszáz magyar írót ismerhettek meg a váradiak, hanem azt is, hogy ez idő alatt legalább ezer új, többnyire dedikált kötet is gazdára talált, ami talán a legfontosabb hozadéka e kezdeményezésnek.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu