Kulturális folyóirat és portál

2021. július 22 | Hírek

Augusztus végén megtartják az European Music Open fesztivált

20210722_100754Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, idén, kicsit másként mint eddig, de visszatér Nagyváradra a zenei fesztivál. A részletekről Mihai Jurca városmenedzser és Alexandru Badea operaénekes, a fesztivál ötletgazdája számolt be ma, Carmen Rus, a Nagyváradi Állami Filharmónia ideiglenes menedzsere társaságában.

Hatodik éve szervezik, s ebben az ötödik alkalommal tartják meg a zenei fesztivált, ami tavaly a járványhelyzet miatt maradt el. A koncerteket jó időben a Szent László (ma Unirii) téren, rossz idő esetében a szníházban tartják majd, ezrét köszönet mind a magyar, mind a román színház vezetőségének,mondta Mihai Jurca. A szabadtéri rendezvények esetében ugyan szigorúbbak a megkötések, de fontosnak tartják, hogy Nagyvárad főterén is legyenek fellépések, tette hozzá. A főtéren egyébként körülbelül 2500 ember férne el, most azonban a székek száma 400 lesz, ennyien mehetnek be ugyanis a jelen előírások szerint a színházba. A belépőjegyek árát egyelőre nem határozták meg, a 630 ezer lejes költségvetésű esemény rangjának megfelelő, de elérhető áru jegyeket árulnának el, ezeket jövő héttől kezdenek forgalmazni a iabilet.ro oldalon.

Alexandru Badea elmondta, hogy idén le kellett mondania az eddigi „receptről”. Több nemzetközileg ismert fellépővel is tárgyalt már, fokozatosan rá kellett jönnie, hogy ez az őt nem járható, mivel megtörténhet, hogy a külföldi művészek akár néhány nappal a tervezett fellépés előtt mondanák vissza a meghívást. A nagyváradi születésű, Bécsben élő tenor azt is elárulta, hogy a rendhagyó körülmények miatt idén ő is színpadra lép a fesztiválon, bár eddig ezt elkerülte, nem akarta a szervezői és a fellépői státuszt összemosni.

Az koncertek központjában a fiatal tehetségek állnak majd. Augusztus 26-án. csütörtökön 19 órától a Körösvidéki Múzeumba, Paul Neagu kiállításának megnyitójára invitálják a közönséget, a koncertek augusztus 27-én, 20.30 órától Alexandru Badea és a Simona Strungaru Symphonics koncertjével kezdődnek, Meghívottak: Maria Rădeanu szoprán, a Bukaresti Nemzeti Zenei Egyetem hallgatója, és Sebastian Burneci trombitaművész. Alexandru Badea elárulta, hogy az olasz canzonetták mellett elhangzik majd a You Rise Me Up és a Bésame Mucho is.

Augusztus 28-án, szombaton 20.30 órától A barokktól… a rockig címmel a Violoncelissimo lép fel Marin Cazacu zenei vezetésével, 29-én, szombaton pedig 20.30-tól operagála lesz. A gálán a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara és Lászlóffy Zsolt vezette kórusa kíséri majd a bukaresti zenei egyetem hallgatóit, Maria Rădeanu mellett Camelia Cuzub mezzoszoprán, Andrei Petre tenor, Alin Munteanu bariton, Alexandru Matei basszus és Constantin Pastramă tenor lép színpadra. Carmen Rus felidézte, a kezdetektől együtt működtek a fesztivál szervezőivel, s mint mondta, fontosnak tartja az idei fesztivált is. Mihai Jurca egyébként azt is elmondta: várhatóan napokon belül aláírnak egy szerződést egy nemzetközi hírnévnek örvendő művésszel. Az illető kilétét nem árulta el, de ha minden terveik szerint alakult, augusztus 31-én az illető koncertjére várják majd a közönséget.

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu