Kulturális folyóirat és portál

zsido feszt

2019. szeptember 11 | Hírek

Egynapos szabadtéri zsidó fesztivál lesz Nagyváradon

Shalom Jeruzsálem címmel egynapos szabadtéri zsidó fesztivált tartanak szeptember 15-én, vasárnap Nagyvárad főterén.

 

Szeptember 15-én 11 órától kezdődőn többek között zenével, tánccal, könyvbemutatóval, süteménykóstolóval várják a váradiakat és a turistákat a Szent László téren, hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón, melyen Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke és Mihai Jurca, a Visit Oradea (Nagyvárad és a régió Turizmusnépszerűsítési Egyesülete) igazgatója beszélt.

A fesztivál programját a hitközség állította össze, a logisztikát és annak költségeit pedig az egyesület biztosítja. A főtéren a színpad mellett lesz egy nagyobb sátor, ahol például könyveket és emléktárgyakat árusítanak, gyermekprogramokat szerveznek, mondta Mihai Jurca.

Hozzátette a nemzetiségi kulturális napokon a kisebbségek értékeit emelik ki, a váradi zsidóság pedig jelentősen hozzájárult a város építéséhez. Jeruzsálem a három nagy monoteista vallás bölcsője, mondta Felix Koppelmann, ezért választották a fesztivál nevébe. Azt is hozzátette, lesz egy saját standjuk, melyen jellegetes zsidó ünnepi süteményeket kínálnak, például hanukai fánkot, vagy purimi Hamantaschent (Hámán füle), de pászka is lesz. A gyermekeket például arcfestéssel, kerámiafestéssel és más műhelyekkel várják.

Három koncerttel zárul majd a szabadtéri fesztivál, 19 órától Lipa Glanz izraeli kántor, 20-tól a hitközség Coral együttese, este kilenctől pedig a Hakeshet Klezmer Band koncertezik majd.

A részletes programot itt olvashatják.

Képünkön Felix Koppelmann és Mihai Jurca a szerdai sajtótájékoztatón (A szerző felvétele)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu