Kulturális folyóirat és portál

VAR jun 28_29_alkotastol cimlap

2022. augusztus 26 | Várad | Művészet

Alkotástól a kutatómunkáig sikeresen

A 7. Székelyföldi Grafikai Biennáléra közel 2000 pályamunka érkezett, 62 ország 844 alkotója jelentkezett a megmérettetésre. A legjobb 303 alkotás közé beválogatták a székelyhídi Angyal Olívia Álca című munkáját is.

A fiatal grafikussal már jó néhány évvel ezelőtt találkoztunk, akkor még nem a szárnyát bontogató művész került előtérbe, hanem műtétjéhez kértünk anyagi támogatást. Az azóta eltelt időben az eredeti szándékán változtatva mégsem orvosnak tanult, hanem a nagyváradi Művészeti Líceum elvégzése után a Partiumi Keresztény Egyetemen diplomázott reklámgrafika szakon, azt követően pedig vizuális kommunikáció mesterképzésen vett részt. Jelenleg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem doktorandusza. Kutatási témája az erdélyi kortárs magyar gyermekkönyv-illusztráció története. Mindeközben több nemzetközi sikert is bekasszírozott, az elmúlt évben a Tedd láthatóvá a tudást címmel a budapesti Ludwig Múzeum és a British Council által meghirdetett nemzetközi kutatói versenyen Újraéledő szürrealizmus az erdélyi kortárs magyar gyermekkönyv-illusztrációban című munkájával megosztott I. díjra érdemesítették. Egy hasonló témájú megmérettetésen, a Partiumi Tudományos Diákköri Konferencián szintén I. díjas lett, és OTDK jelölést kapott.

Jelenleg a margittai Horváth János Elméleti Líceum rajztanáraként keresi a mindennapit Angyal Olívia, és immáron három alkalommal bizonyította tehetségét a nemzetközi szinten is jegyzett székelyföldi grafikai biennálén is. Minden esetben három művel nevezhetett egy-egy alkotó. Először 2018-ban jelentkezett, akkor két munkája is bejutott a legjobbak közé. 2020-ban egy alkotásával sikerült meggyőznie az ítészeket arról, hogy a legjobbak között van a helye, és az idén sem történt ez másként. A nevezés határideje március 23-án járt le, az idei téma a stratégia volt. Ez jórészt a Covid-járványhoz köthető, a hozzá kapcsolódó viszonyulást, az emberi kapcsolatok fenntartásának stratégiáját lehetett akár grafikai formában megjeleníteni. De másmilyen hozzáállás is elfogadott volt, sokféle értelmezés, akár technikai stratégia a képzőművészetben, vagy lehetett akár túlélési módozatokat keresni.

Angyal Olívia zsűrizésre szánt munkái digitális grafikai kísérletek, ezekhez digitális montázst használ technikai elemként, mindehhez három összetevőt alkalmaz. Általában a hátteret, illetve a cselekvést megjelenítő közeget makrofotókból állítja össze. Véleménye szerint ez azért fontos, mert körülöttünk jelen van a makrovilág, de csak ritkán érzékeljük. Ezt a világot szándékszik megmutatni alkotásaiban – vallja az alkotó. Mivel gyakorló tanár, gyakran inspirálódik gyerekek által rossznak vélt rajzokból, szerinte ezek is hordoznak értékelhető üzenetet. Harmadik elem a munkáiban a természetben vagy a mesterséges közegben spontán fellelhető formák, karakterek. Néha más, speciális elemeket is segítségül hív, mint például a bolygókat, a csillagászatot vagy magát az univerzumot. De nem áll tőle távol a történelmi témák feldolgozása sem. Stílusát tekintve a szürrealizmus és dadaizmus közöttinek határozza meg művészetét.

Az Álcával kapcsolatosan a következőket fogalmazta meg a székelyhídi alkotó: „De vajon milyen álca? A rejtőzködés az elmúlt évek alapszabálya, most elméletileg szabadok vagyunk, de nem úgy, mint korábban. Minden percben terhelnek hol a vírusfenyegetettséggel, hol pedig a háborúval. Így a szabad élet csak valamiféle illúzió az őrült elméletek és a hírtengerek fojtó vizeiben. Gyökeres változás kellene a gondolkodásban ahhoz, hogy ne csak marionettbábokként éljünk hamis szabadságunkban. De vajon képesek volnánk-e rá?”

Maga a mű három részből tevődik össze, adott egy falevél, általa a formáját teremti meg a figurának, ami tulajdonképpen egy egészségügyi maszkot viselő nő, akinek teste egy halban van, konkrétan egy réti csíkban. A hal szimbolikus lény, annak ellenére izgalmas, hogy mimikátlansága miatt nem tud érzelmeket kifejezni, de olyan térben él, a vízben, amely életet adó vagy akár attól megfosztó természeti elem. Továbbá rejtőzködő, elbújó és fel-feltűnő, mindenhol magának utat törő csoda – fogalmaz Angyal Olívia.

A 303 beválogatott alkotást októberben állítják ki, illetve egy katalógusban fognak megjelenni. De ezzel még nincs vége, a zsűri tovább szűkíti a kört, a beválogatott alkotásokat díjazni fogják.

Angyal Olívia távlati célja, hogy egyetemi oktatóként főállású kutatómunkát végezhessen. Már kitalálta a kutatás tárgyát is: az illusztrációk a művészettörténetben, illetve a grafika területén; ez az, ami mindenkor lázba hozza.

D. Mészáros Elek

Nyitókép: A biennáléra beválogatott Álca

Galériabei fotók: Angyal Olívia tanít, alkot, és kutatni szeretne; A 2000-ből legjobbnak ítélt 303 alkotásból egy katalógust is összeállítottak

(Megjelent a Várad 2022./6. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu