Kulturális folyóirat és portál

VAR okt 14_15_alkotas 1

2021. november 23 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Alkotás az alagsorban

A nagyváradi római katolikus püspöki palota felújításáról a kezdetek óta folyamatosan tájékoztatott Böcskei László megyés püspök munkatársaival egyetemben, így bárki, akit érdekelt, tudhatta, hol tart a felújítás, milyen terek nyílnak meg a nagyközönség előtt is. Ez a gyakorlat megmaradt, szeptember elsején egy újabb lépésről számoltak be.

A püspöki palota felújítását 2017 decemberében kezdték el, idézte fel Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök. A négy szint, azaz az alagsor, a földszint, az első és a második emelet felújítása folyamatosan zajlott a történelmi műemlék épületben, és közelednek a munka végéhez. Az első emeleten az egyházművészeti gyűjteményt nyitották meg először a nagyközönség előtt (augusztusi lapszámunkban olvashattak óla – szerk. megj.), a földszintre is terveznek tárlatot, míg a palota második emeletén novemberben szeretnének megnyitni egy kortárs képzőművészeti kiállítást, mondta el az egyházi elöljáró.

Az alagsor felújításával is haladnak: a déli szárny alatt szintén közösségi és kulturális terek működnek majd a püspökség és a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) együttműködésének köszönhetően. A főépület alagsora szeptember elejére félig készült el, a másik fele és a nyugati épületszárny alatti része a palota műszaki aknájaként fog működni. Létrehozták a Patachich Egyesületet is, mely a partnerekkel való együttműködésért és az épület menedzsmentjéért felel. A palota felújítása során egyébként többször is elhangzott, hogy az épületnek nemcsak vallási, de kulturális és közösségi szerepet is szánnak Nagyvárad életében, a találkozások helyévé is tennék.

Az alagsor rendeltetésén sokat gondolkodtak, mivel azt is élettel szerették volna megtölteni. Végül a ROVE-val közösen találtak olyan megoldást, ami a kreativitásnak helyet adó közösségi térré is változtatja az alagsort. A termet, mely egyaránt alkalmas koncertek megtartására vagy éppen filmvetítésre, közösen használják majd, az alagsor további 700 négyzetméterén pedig a ROVE valósít meg majd egy határon átívelő projektet. Az alagsornak egyébként nem volt meghatározott rendeltetése a palota életében, pincévé az épület elkobzása és a Vinalcool cég beköltözése után vált.

Alkotóműhelyek és coworker iroda

A Romániai Vállalkozásokért Egyesület 2005-ben alakult, s azóta például több mint 600 ember végezte el képzéseit, európai uniós projekteket futtatott, start-upokat támogatott – sorolta Gönczi József, az egyesület elnöke. A palota alagsorát egy Interreg projekt keretében rendezik be, ez 2019 decemberében indult, és 2022 augusztusáig tart. A 960 ezer euró összértékű, román–magyar határon átívelő projektben a ROVE partnere a debreceni Innova Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. A váradi székhelyű egyesület a rá jutó 510 ezer euróból Nagyvárad és az északnyugati régió első makerspace-ét alakítja ki a püspöki palota alagsorában. A makerspace olyan közösségi alkotóműhely, amelyben eszközöket, alapanyagokat és szükség esetén mentorálást is nyújtanak a tagoknak projektjeik megvalósításához. A nagyváradi FIX Makerspace-ben fotó‑ és videóstúdiót, fa‑ és fémmegmunkáló, valamint festő és textilipari alkotóműhelyt alakítanak ki teljesen felszerelve és berendezve. Egyebek mellett olyan berendezéseket is használhatnak majd itt, mint a 3D nyomtató és CNC-lézer, de a videó‑ és fotóstúdióban lesz drón és podcastek készítésére alkalmas felszerelés is. A textilipari alkotóműhelyt a varrógép mellett hímzőgéppel, próbababával, vasalódeszkával és mosógéppel is felszerelik, a famegmunkáló műhelyben lesz kör‑ és szalagfűrész meg eszterga, a fémmegmunkálóban pedig hegesztőgép is. Kialakítanak az alagsorban egy coworking irodát, de bútorozott stúdiókat is rendelkezésükre bocsátanak azoknak, akik az egyéni munkavégzést részesítik előnyben. Rendhagyó pihenőhely kialakítását is tervezik egyébként, ha igény lesz rá, a hátrahagyott óriási hordóknak lesz ez az új rendeltetésük.

A szolgáltatás iránt érdeklődőknek érdemes megnézniük a https://fixmakerspace.ro honlapot, onnan tájékozódhatnak a különféle bérletek áráról és a közelgő képzésekről, eseményekről is. E sorok írásakor például a többi között kezdőknek szóló szövő‑ és famegmunkáló tanfolyamokról ígértek hamarosan részleteket. Pósa Tibor projektmenedzsertől azt is megtudtuk, hogy a tereket fokozatosan adják használatba annak függvényében, hogy például az egyes berendezések mikor érkeznek meg, de októbertől-novembertől már megkezdi működését a makerspace.

Nyitókép: Gönczi József, Böcskei László és Pósa Tibor számolt be az újdonságokról

(Megjelent a Várad 2021/10. számában)

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu