Kulturális folyóirat és portál

2012. május 31 | Szűcs László | Napló

A megismerés művészete

Törzsasztal estjeinken több alkalommal is szóba került az a dilemma, hogy mennyire fontos egy irodalmi mű, esetleg egy teljes életmű értékelése kapcsán a szerző pályájának, illetve személyiségének az ismerete. Mint elhangzott, vannak, akik szerint elégséges önmagát az alkotást tekinteni, mások úgy vélekednek, hogy az élet és a mű együttes ismerete egyfajta többlettel jár a befogadó számára. Volt, aki úgy fogalmazott, ideális esetben a szerző és az életmű egyes fontos darabjai olyan egységet alkotnak, hogy nem is lehetséges, nem is szerencsés a különválasztásuk.

A következő mintegy másfél száz oldalon – talán e dilemmára is választ találva – nyolc újabb íróval ismerkedhetnek meg olvasóink, ez immár a Törzsasztal estek harmadik válogatása a Várad folyóiratban. Az eddigiekhez hasonlóan, az elhangzott párbeszédek szerkesztett s csupán minimálisan rövidített változatai mellett közöljük azokat az interjúkat is, amelyeket íróvendégeink rendszerint néhány órával a közönségtalálkozó előtt adtak. E páros szövegek jobbára kiegészítik egymást, hiszen míg az estek során gyakran bővebb teret kaphat az életpálya egyes szakaszainak az ismertetése, a fontosabb kötetek elemzése, a műhelytitkokba való betekintés, addig a lapinterjúkban hangsúlyosabban jelenhet meg a vélemény valamely jelenkori témáról, aktuális kérdésről.
Különböző helyszínek is megelevenednek újabb válogatásunk nyolc alkotója kapcsán: Budapest és környéke mellett a vidéki Magyarország, így Debrecen, továbbá Kolozsvár, Marosvásárhely, illetve az egykori Jugoszlávia, ezen belül Újvidék, valamint Párizs jelenti azokat a helyszíneket, azokat a miliőket, amelyek többé-kevésbé meghatározóak voltak egy-egy írói pálya indulásában, kiteljesedésében.

* Az anyag elkészítésében végzett közreműködésért köszönetet mondunk valamennyi munkatársunknak, továbbá az estek népszerűsítésében szerepet vállaló helyi sajtótermékeknek, a Törzsasztalok számára harmadik esztendeje helyszínt adó nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumnak, valamint a szervezőpartner Szépírók Társaságának.

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu