Kulturális folyóirat és portál

var

2019. július 16 | Fried Noémi Lujza | Művészet

Versek a várban, versek a várért

Citadel Delivery néven első alkalommal szerveznek összművészeti fesztivált Nagyváradon, a várban július 26–28. között.

 

A Street Delivery fesztivál Bukarestből indult útjára 14 évvel ezelőtt, ott, akárcsak más városokban, ahol meghonosodott, például Nagybányán, Szebenben, Bákóban vagy Jászvásáron egy-egy utcát zárnak le három napra, hogy úgymond visszaadják a teret a különféle programokon, alkotóműhelyekben résztvevőknek. Váradon a várra a esett a szervezők (a Cărturești Alapítvány és a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesülete, az Építészek Rendjének Bihar megyei fiókjával és a Manifest pentru Oradea civil szervezettel közösen rendezi meg fesztivált) választása, mert úgy látják, szükség van arra, hogy az épületegyüttes még inkább bekerüljön a köztudatba.

Az összművészeti fesztiválon kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt kínálnak különféle műhelyeket, mindhárom napon 10 és 18 óra között, 18 óra után pedig előadásokkal koncertekkel várják a közönséget hangzott el a szervezők, Maria Scripcă koordonátor, Mihai Jurca és Maia Teszler keddi sajtótájékoztatóján.

Mint mondták, egyik fő céljuk, hogy a megjelentek ne csak nézői, hanem aktív résztvevői legyenek a színházi, zenei, rajz, kalligráfiai stb. műhelyeknek, kipróbálják magukat azokban. Idén a fő téma a vers, a különféle művészeti ágakban fellelhető poézis, így lesz többek között versfelolvasás és slam poetry is (románul és magyarul), előbbi fellépőit Mihók Tamás szervezi, utóbbiakat a Nagyváradi Könyvmentők Egyesület, míg színházi műhelyt magyar és román nyelven egyaránt tart Tóth Tünde és Dimény Levente színművész.

Jövő pénteken 18 órától nyilvános vitát tartanak A köztér mint vers címmel, ennek egyik témája a vár lesz, illetve az, hogyan lehet a műemléket még inkább bevinni a köztudatba, erre várják az érdeklődőket. A Citadel Delivery programjairól itt olvashatnak.

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu