Kulturális folyóirat és portál

kocsis 1

2017. december 6 | Fried Noémi Lujza | Művészet

Városképek egy kicsit másként

Szokatlan hangulatú és színvilágú, Nagyvárad, Berlin, Temesvár, Eger, Debrecen, Pécs több-kevesebb ismert vagy ismeretlen részletét megidéző ffotografikákból nyílt Kocsis Csaba Városaim című tárlata december 5-én a nagyváradi vár Vilidár István Stúdiógalériájában.

 

A megjelenteket Tóth István fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub és az Euro Foto Art Egyesület elnöke köszöntötte azzal, hogy „egy különleges kiállítást láthatnak különleges környezetben”. Kocsis Csaba a hozzá közel álló városokban időzve speciális effektusok segítségével nem dokumentarista, hanem a képzőművészethez közelítő alkotásokat hozott létre. A fotóművészet összetettebb lett, annak különleges nyelvezete van, ami naponta változik, – tette hozzá Tóth István.

A sokoldalú kiállítót Porkoláb Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke mutatta be a közönségnek. Bár erdésznek tanult, s később tanító lett, Kocsis Csaba az 1980-as évek végén szülővárosába, Berettyóújfaluba kerül a művelődési központ munkatársaként, ami meghatározta későbbi életét is. mondta A méltató beszélt Kocsis sokrétű tevékenységéről is, hiszen dolgozott például újságíróként, írásai a Biharország havilapban is rendszeresen megjelennek, köteteket publikált, vezette a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Házat és Könyvtárat, de zenészként is ismerik, ma például a Körömvirág zenekar tagjaként. Fotóművészként is régóta ismert, a csoportos kiállítások mellett a váradi a 147. önálló kiállítása.

Az alkotó is szót kapott, mind mondta, ő mindig is azt kereste, ami összeköti az embereket. Felidézte többek között, hogy az 1990-as évek elején ő szervezte meg az első bihari rockfesztivált, melyen a Celelalte Cuvinte együttes is fellépett, a közösen szervezett magyar kultúra napi programokat. Első fényképezőgépét hét évesen cserélte el egy horgászbotért. Költői tehetségét is megcsillogtatta, hiszen a megnyitó zenei pillanatait édesapjával, Florin Cheluval biztosító Alexandrina Chelu egyik szonettjének általa készített magyar fordítását is felolvasta. A költeményt eredetiben Mioara Copindean adta elő.

 

A vártemplom közvetlen szomszédságában található kiállítótérben december 19-ig látogatható Kocsis Csaba Városaim című anyaga.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu