Kulturális folyóirat és portál

emese

2018. október 5 | Fried Noémi Lujza | Irodalom

Minden szereplő egy kicsit főszereplő is

Csütörtökön délután elkezdődött a X. Nagyváradi Könyvmaraton és Könyvvásár a Szigligeti Stúdió fehér termében.

A szervezők nevében Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat igazgatója, Simon Judit szerkesztő, a Holnap Kulturális Egyesület vezetője, és Novák Eszter, a Szigliget Társulat művészeti vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd elsőként Mikola Emese Félrehallgatások című regényét mutatták be.

A váradi születésű, de Kolozsváron élő szerzővel Szűcs László beszélgetett (képünkön). Mikola Emese elmondta, hogy mindig is írt, de ha el is küldte írásait lapoknak, nem kérdeztet utána. Kolozsváron elvégezte a filológiát, majd „ott ragadt”, jelenleg az Ökumené doktori iskolát végzi.

Regénye nagyon mai és nagyon kolozsvári, azt 2010-ben kezdte el írni egyfajta írásterápiaként. Könyvének két főszereplője és további tucatnyi fontos szereplője van, igazából kicsit mindenki főszereplő, hiszen 15 jelenséget, attitűdöt s ugyanannyi életérzést ismerhet meg a könyvből az olvasó. Szűcs Lászlónak arra a felvetésére, hogy több magyar-román interakciót várt volna, a szerző megjegyezte: Kolozsvár nagy város, a magyarság pedig a pozitív értelemben asszimilálódott. Nincsen annyi kifejezetten „magyar” helye, mint Nagyváradon vagy Marosvásárhelyen, a társaságok vegyesek. Bár önmagát konfliktuskerülő típusú embernek tartja, akit akár diplomáciának is nevezhetünk, a regényben nagyon is jelen vannak a konfliktusok, Ismerősei, akik olvasták a készülő regényt, vegyes érzelmekkel reagáltak, árulta el Mikola Emese, volt, aki egy időre el is távolodott tőle. Az írás azt gyógyítja-e, aki ír, vagy azt, aki olvassa, hangzott a kérdés, így megtudhattuk, hogy Ausztriában például AIDS-betegeknek is javasolják az írásterápiát, a kutatások kimutatták ugyanis, hogy az expresszív írás bizonyos idő után a vérképben is változásokat okoz. Saját könyvében tudatosan használ reklám- és versidézeteket – mint az a felolvasásból is kiderült – hiszen bárkivel megesik, hogy verssorok jutnak eszébe, a reklám pedig mindenünnen omlik, ezért például egy házastársi veszekedést úgy írt meg, hogy minden mondatra egy-egy reklám felel…

Fotó: Fried Noémi Lujza

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu