Kulturális folyóirat és portál

VAR jun 25_valami 2

2021. július 15 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Valami készül Szalontán

Figyelemfelkeltő, jópofa vagy éppen erősen társadalomkritikus képek, szövegek jelentek meg az elmúlt hónapokban a legnépszerűbb közösségi oldalon Nagyszalontai Szabad Művészek Páholya név alatt. Ezek valójában egy nagyobb projekt beharangozói, tudtuk meg a rapperként közismert Laczikó Csabától, azaz Mr. Siidtől.

– Megjelent a Halálcsillag a nagyszalontai városháza felett, koszorú került az el nem vitt szemétre – ez csak kettő a Nagyszalontai Szabad Művészek Páholya (NSZMP) internetes, illetve előakciói közül, melyekről a Fb-oldalukon számoltak be. Mi ez a kezdeményezés?

– Reflektálás a környezetünkben évtizedek óta zajló eseményekre, a diktatórikus rendszerre. Ahogy a nevünk is tükrözi, a Nagyszalontai Szabad Művészek Páholya azért alakult, hogy a városi inkompetenciának görbe tükröt tartva humorosan prezentáljuk a mások által véresen komolyan gondolt, eurómilliókat elégető, szarul kivitelezett projekteket, és azért, hogy megmutassuk az érem másik oldalát. Már rég el kellett volna hogy induljon ez a mozgalom már csak azért is, mert az évtizedek során módszeresen kiirtották a helyi kultúrát, művészetet, és gyakorlatilag csak egymást és a haverokat ismerik el. Röviden: túl jók voltunk eddig, de a 2020‑as események eljuttattak oda, hogy eddig, és ne tovább. Ez a rendszer már 2020-ban megbukott, de még próbálják az illúziót fenntartani, egyre kevesebb sikerrel. Ez egy szabadságharc, amit zenével és művészettel vívunk meg.

– Milyen eseményekre, történésekre gondol, mi az, amit ezekről a nem nagyszalontai olvasóinknak is tudniuk kell?

– Olyan eseményekre, amelyek nyilván nem csak Szalontára jellemzők, de mi itt élünk, mi ezek ellen küzdünk. A posztkommunista, diktatórikus rendszerre és annak következményeire gondolunk a többi között. A profit kivitelére, hiszen míg a többség külföldi multik rabszolgája, addig a helyi vállalkozók semmiféle támogatásban nem részesülnek, sőt. De hogy leegyszerűsítsem: túzokparkot építenek, miközben a nagy többség még kinti vécén trónol, mivel nincs szennyvízcsatornázás.

– Kevesen vállalják arccal a megjelenést. Miért?

– Ez nem egy-egy személyről szól, hanem az egész városról és az abban élő emberekről, művészekről, üzletemberekről. Az egész közösségről! Mindannyian vállaljuk az arcunkat, mind a 18 957‑en!

– Ha jól tudom, egy nagyobb projekt van a háttérben. Mi az?

– Egy „egymilliárd eurós” projekt, a Salonta 2050. Örök élet nem biztos, de az ingyen sör/étel garantált. Turistavárost művészet és kultúra nélkül nem lehet fenntartani. Részletes tervünk van rá, a prezentációja jelenleg is készül, de nem eurómilliókból, ahogy mifelénk szokás, hanem önkéntesen. Egy teljesen új társadalmi-gazdasági modellről van szó a technológia és az utcai művészet/kultúra ötvözésével. A kultúrát próbálják ellehetetleníteni, de mindenkit megnyugtatok: nem fogjuk hagyni.

– Milyen a fogadtatás?

– Nagyon jó, mivel mindenki látja, mi történik a közösségünkben, és mivel reális problémákra hívjuk fel a figyelmet, tudnak azonosulni is velünk. De következnek a megoldások is, nem létezik lehetetlen.

A képgalériában található fotón Laczikó Csaba átadta kvíznyertesük, Ladányi Cecília családjának a nyereményt, egy eredeti NSZMP‑s maszkot és egy Mr. Siid CD‑t

(Megjelent a Várad 2021/6. számában)

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu