Kulturális folyóirat és portál

256

2020. március 6 | Várad | Kultúra

Új szempontok az Ady-kutatásban – vendégünk Boka László

Boka László a vendége a Törzsasztal Plusz sorozatnak március 7-én, szombaton 17 órától a Szigligeti Stúdió fehér termében. Az ismert irodalomtörténésszel Szűcs László beszélget a „Valaki útravált…” – az úton lévő és kiútkereső Ady Endre című, nemrég megjelent díszalbumról.

 

Ady Endre halálának centenáriumi éve záróakkordjaként idén januárjában jelent meg az a gazdagon illusztrált díszalbum, mely az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában lévő páratlan Ady-relikviákat, egy a maga egészében forrásértékkel bíró dokumentum-együttest tár a nagyközönség elé. Az OSZK és az MMA Kiadó támogatásával megjelent kötet egy új aspektusból, Ady valós, fizikai utazásai, hosszú hónapokra, sőt évekre rúgó útraválásai, ezekkel párhuzamosan pedig állandósuló otthontalansága felől közelít az életműhöz, az ő belső útkereséseit, kételyeit, magányosságát, félelmeit is bemutatja, mintegy kiegészítve, újrapozícionálva az eddig ismert kanonikus Ady-képünket.

A kötet autográf versek, fotók, levelek, a költő kéziratos önéletrajza, első kiadások dedikációi mentén, részben tárgyi hagyatékok kapcsán olyan helyeket és helyszíneket idéz fel, amelyekhez Ady életútja kapcsolódik, illetve a belső vívódásoknak és az identitásformálódásnak a jelentős csomópontjai, miközben az egész életművet átható utazásmotívumok költészettörténeti jelentőségét is feltárja. A kötetet Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna szerkesztette, kettejük egy-egy keretező tanulmánya is olvasható az unikális, több száz oldalnyi képanyag mellett. A Magyar Kultúra Napjára megjelent díszalbumot Budapest után elsőként Nagyváradon mutatják be egy vetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetésen.

A kötet (és a kapcsolódó OSZK-ban március 20-ig látható kiállítás) összeállítójával, annak ötletgazdájával, Dr. Boka László egyetemi docenssel, József Attila-díjas irodalomtörténésszel, a magyar nemzeti könyvtár tudományos igazgatójával Szűcs László beszélget szombaton, 17.00 órától a Sonnenfeld Palotában, a Szigligeti Stúdió termében. A szervezők mindenkit szeretettel várnak. A kötet a helyszínen megvásárolható.

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu