Kulturális folyóirat és portál

VAR apr 08_tizenket cimlap

2022. május 23 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Tizenkét kagyló, tizenkét gyöngyszem

Tizenkét verset és ugyanennyi illusztrációt rejt Varga Melinda József Attila-díjas költő Tizenkét kagyló című, 2021-ben az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiadásában megjelent verseskötete.

Varga Melindával találkozhattak már a nagyváradi irodalombarátok, hiszen az Előretolt Helyőrség és az Irodalmi Jelen szerkesztője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, József Attila-díjas költő 2017-ben vette át a bihari megyeszékhelyen a Kinde Annamária nevét viselő díjat. A költővel április 29‑én, Tizenkét kagyló című kötetének nagyváradi bemutatóján találkozhatott ismét a közönség a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár amfiteátrumában, a Várad folyóirat szervezésében.

S hogy milyen gyöngyszemek rejtőznek a „mitológiai-asztrológiai kézikönyv férfiaknak a nőkhöz” alcímű, Tizenkét kagyló című kötetben? Varga Melinda tizenkét állatövi jegyhez tartozó tizenkét nőtípus tulajdonságait, erotikáját szedte versbe, Szekáry Zsuzsanna képzőművész pedig a jegyekhez megverselt nőalakokat alkotta meg, így minden vershez tartozik egy-egy illusztráció is.

A verseket a finom erotika mellett átszövik a görög mitológiai utalások: mitológiai alakok, istenek, titánok, kentaurok alakját idézi meg egy-egy költemény. Hogy csak néhány példával éljünk az élvezetes olvasmányokból, a Bikáról megtudhatjuk például, hogy „Zeusz fehér bikává változott, hogy nőjét / Kréta szigetéig vigye a hátán. / kitartó és akaratos, akár a főisten, / csak egyet képes szeretni”. A Skorpióról kiderül, hogy „Artemisz, a hold és a vadászat istennője / védelmezi, a hatalmas és erős isten / skorpióval ölette meg Óriónt, / ezért retteg tőle a többi nő”, a Vízöntő jegyű nőkről pedig „Uranosz és Gaia násza, / a tenger habjaiból kikelő / szépséges Aphrodité meztelen melle / öltenek testet benne”. Azonban nemcsak mitológiai utalásokban és képekben gazdag a könyv, mondhatni, gyakorlati tudnivalókhoz is hozzájuthat az, aki játékos kézikönyvként forgatja a kötetet, hiszen megtudhatja belőle, hogy a Nyilas nő például „a művelt férfiakat kedveli”, a Vízöntő „azt szereti, ha csak ő beszél / és te hallgatsz”, a Rák jegyűt pedig „untatja, mi szív nélküli, hűvös”.

Nyitókép: A kötet borítója

Galériabeli fotók: Varga Melinda. Fotó: Szentes Zágon; Minden költeményhez tartozik egy illusztráció

(Megjelent a Várad 2022./4. számában)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu