Kulturális folyóirat és portál

szucs_balogh_boka

2019. december 19 | Tóth Hajnal | Irodalom

Tabéry-novellapályázat: mimikri, emlékezet, határlét

Kettős célja van a Tabéry Géza novellapályázatnak, amelyet hatodik alkalommal hirdet meg a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, valamint a Várad kulturális folyóirat. A szervezők fontosnak tartják a Tabéry-életműre felhívni a figyelmet, ugyanakkor a tehetséges fiataloknak is lehetőséget biztosítanak a megmutatkozásra. Újdonság, hogy ezúttal felsős gimnazisták is pályázhatnak, a felső korhatárt pedig kibővítették, tizenhattól harmincéves korig lehet jelentkezni novellával.

 

A részleteket Boka László irodalomtörténész, a PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportjának docense, Balogh Andrea adjunktus és Szűcs László, a Várad főszerkesztője sajtótájékoztatón ismertette a kulturális lap szerkesztőségében.

Szűcs László hangsúlyozta: Tabéry Géza nem oly módon szerepel az irodalmi köztudatban, mint ahogyan azt megérdemelné. Szeretnék e pályázat révén is kiemelni irodalmi értékeit. A legjobb, leginkább díjakra és figyelemre méltó írások jövőre megjelennek majd a Váradban. A legjobbnak értékelt szerző írásaiból pedig önálló kötet készülhet a Várad gondozásában. Jelenleg épp az egyik előző győztes pályázó, Covaciu Norbert első könyvét szerkesztik. Remélhetőleg a mostani pályázat során is találnak olyan fiatalt, akinek lesz megfelelő minőségű és elegendő anyaga egy első prózakötethez.

Boka László szólt arról, hogy a tematikát esztendőről esztendőre úgy választják ki, hogy kapcsolódjon a Tabéry-életműhöz. A mostani pályázat során a beküldött novelláknak tematikusan az alábbi, a Tabéry életművében fellelhető gondolatkörökhöz kell kapcsolódniuk: mimikri; emlékezet; határlét. A pályázati kiírásra pályakezdő és gyakorló szerzők egyaránt jelentkezhetnek. Az előző években általában „szárnybontogató”, pályájuk kezdetén lévő fiatalok küldtek pályamunkákat. Szinte mindenfelől érkeztek írások Székelyföldtől Magyarország nyugati szegletéig. Remélik, ez most is így lesz.

Balogh Andrea elmondta: a PKE magyar szakán lényegesnek tartják a középiskolás diákokkal és tanárokkal való jó kapcsolat kialakítását, illetve fenntartását. Új logója és plakátterve is lett a novellapályázatnak, amit a PKE képzőművészeti szakán mesteriző Czirják Adorján készített.

Eredményhirdetés jövő áprilisban várható. Szűcs László az elmondottakhoz hozzáfűzte: a díjátadó ünnepséget szeretnék nyitottabb és nagyobb lélegzetű rendezvénnyé tenni, például színészeket bevonva, akik felolvasnak a legjobb novellákból, és persze több érdeklődőt, nagyobb számú közönséget is várnak az eseményre.

 

Íme, a fontosabb tudnivalók a pályázatról:

A Tabéry Géza novellapályázat publikálási lehetőséget biztosít fiatal novellaszerzőknek s mindazok részére, akik rövidprózai munkáikkal szeretnének értő szakmai értékelés, megítélés alapján megmutatkozni a kortárs irodalmi életben, hosszabb távon pedig alkotásaikat nyomtatott és elektronikus irodalmi fórumokon is megjelentetni.

A beküldött novelláknak tematikusan az alábbi, a Tabéry életművében fellelhető gondolatkörökhöz kell kapcsolódniuk:

mimikri – rejtőzködés, adaptáció, túlélés

emlékezet – az elmondható és elmondhatatlan (traumatikus) tapasztalata

határlét – két kor, két terület küszöbén, ütközési zónáiban

A kiválasztott tematikát kérjük a beküldött novellák előtt feltüntetni. A pályamunkákat szakértő zsűri (egyetemi oktatók, szerkesztők, prózaírók) értékeli a felhívást kiíró két intézmény részéről. A zsűri döntése alapján a minősítést elért novellák szerzői elismerő oklevelet, a legjobb pályamunkákat beküldő 3 szerző pedig pályadíjat és könyvcsomagot kap az alábbiak szerint:

A győztes pályamű 50 ezer Ft/ illetve ennek megfelelő RON + könyvcsomag;

A második helyezett 30 ezer Ft/ illetve ennek megfelelő RON + könyvcsomag;

A harmadik helyezett 20 ezer Ft/ illetve ennek megfelelő RON + könyvcsomag díjazásban részesül.

A legjobbnak ítélt novellákat a Várad irodalmi és művészeti folyóirat publikálja.

A pályázatra szerzőnként maximum két novella küldhető be. A novellák egyenként legfeljebb 15.000 karakter hosszúságúak lehetnek (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-ös sortávolság, 2,5-ös margó). A zsűri eleve nem veszi figyelembe a terjedelemhatárt túllépő szövegeket! Nevezési díj nincs!

Beküldési határidő: 2020. február 10.

A küldeményen kérjük feltüntetni: Tabéry novellapályázat. A pályamunkákhoz kérjük, minden esetben mellékeljék a pályázó pontos elérhetőségeit!

A pályázatok beküldhetők: villanypostán a taberypalyazat@gmail.com címre, vagy postai úton a Várad szerkesztősége címére (Revista culturală Várad 410068 Nagyvárad / Oradea, Piaţa 1. Decembrie nr.12, judetul Bihor).

A pályázat résztvevői a pályamunkák beküldésével egyúttal felhasználási engedélyt adnak a meghirdetők részére egyéves időtartamra, mely révén azok szerzői jogdíj nélkül, magyar nyelvterületen bármilyen formában közzétehetik a pályaműveket.

A zsűri jogosult dönteni a díjak kiadásáról, esetleges összevonásáról vagy visszatartásáról is.

Eredményhirdetés és ünnepélyes díjátadás: 2020 áprilisában.

Fotó: Fried Noémi Lujza

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu