Kulturális folyóirat és portál

tabery1

2019. június 13 | Tóth Hajnal | Irodalom

Tabéry-díjak átadása – Kószálások múltban és jelenben

Érkeztek pályaművek Székelyföldről, Mezőségből, természetesen Bihar megyéből, sőt még a Távol-Keletről is a Tabéry Géza novellapályázatra, melyet ötödik alkalommal hirdetett meg a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, valamint a Várad irodalmi és kulturális folyóirat. Az idei kiadás eredményhirdetését június 12-én tartották meg a PKE új épületében. Volt kiértékelés, díjátadás és néhány novellát is meghallgathattak a jelenlévők.

 

Rendhagyó módon egy úgymond stafétatábla átadásával kezdődött az idei Tabéry díjkiosztó ünnepség. Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője elmondta: néhány hete Miskolcon volt a Kortárs hangon elnevezésű, magyar nyelvterületen élő egyetemista fiataloknak meghirdetett nemzetközi irodalmi pályázat díjátadó rendezvénye. Az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Miskolci Egyetem közös pályázatának díjátadóját különféle helyszíneken tartják. 2020-ban ismét Váradon lesz ez az esemény. Stafétabot helyett elkészült egy vándortábla, melyen feltüntették a helyszíneket, a rendezvénynek otthont adó városok nevét. A váradosok ott vették át e táblát, amelyet Szűcs László most továbbadott Albu-Balogh Andreának, a PKE magyar irodalmi tanszéki csoportja képviselőjének.

E mozzanat után rátérhetünk a Tabéry-pályázattal kapcsolatos történések ismertetésére. A Várad főszerkesztője elmondta: múlt év végén immár ötödik alkalommal hirdették meg a novellapályázatot. Elég sok anyag gyűlt már össze öt év alatt, gondolkodnak azon, hogy valamilyen formában antológiát lehetne megjelentetni a legjobb írásokból. Vannak visszatérő pályázóik is. Érdekes nyomon követni, hogy egy-egy fiatal hogyan folytatja pályáját. A Várad folyóirat lehetőséget teremt arra is, hogy a nyertes páyázóknak kiadja az első könyvét. Idén például a tavalyi győztes, Covaciu Norbert prózakötetét tervezik az ősz folyamán megjelentetni. A Várad júliusi és augusztusi számában pedig megjelennek majd a legutóbbi pályázatra küldött legjobb írások.

Albu-Balogh Andrea szólt arról, hogy miért épp Tabéry Gézáról nevezték el a novellapályázatot. A váradi születésű, s haláláig a városhoz hű írónak nagy szerepe volt az Ady-kultusz kialakításában. Írásai, novellái, regényei nem avultak el, korunkban is értékesek, figyelemreméltók. Mindemellett irodalomszervezőként is jelentőset alkotott. Rengeteget utazott, járta a vidéket, a marosvécsi találkozókon is részt vett. A novellapályázatok esetében minden évben volt egy-egy hívószó, tematika, melyhez valamiképpen kapcsolódniuk kellett a pályamunkáknak. Tavaly ettől kicsit eltértek: Tabéry Két kor küszöbén című önéletírásából választottak ki három részletet, amelyhez lehetett kapcsolódni a pályázóknak, ezek sarkallták írásra a jelentkezőket.

Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad folyóirat irodalom rovatának szerkesztője, aki harmadik esztendeje vesz részt a zsűrizésben, elmondta: színvonalas szövegeket kaptak, jó élmény volt olvasni a pályaműveket. Amikor bírálati szempontjait sorolta, Esterházy Pétert idézte, miszerint: „Az irodalom a nyelvben történik”. Ő is erre figyelt először: vagyis, hogy a szerző birtokában legyen a nyelvnek, hiszen a nyelv olyan az írónak, akár festőnek a festék és vászon, szobrásznak a márvány. A másik fontos ismérv: a nyelvhez legyen ötlet, úgymond nyelv fölötti tartalom is. Sok olyan szöveg született, amelyek megállják a helyüket irodalomként. Érdekes továbbá, hogy több pályázó picit visszakeveredett abba a korszakba, melyben Tabéry élt.

Nem maradt más hátra, mint a várva várt eredményhirdetés és díjkiosztás. Dicséretet kapott Bugya Anikó, Krisztik Réka, Boros Brigitta és Kormos Bernadett. Középiskolás különdíjban részesült Nagy Béla. Harmadik helyezett lett Pataki Anett, Kolumbán Adrienn és Tankó Andrea. Második helyezést ért el a PKE-s hallgató Páll András és a Zilahon élő Covaciu Norbert. Az első díjat a marosvásárhelyi Brassai Eszter nyerte el.

Ezután először Covaciu Norbert olvasott föl egy részletet pályaművéből. Ő két éve magyartanárként tevékenykedik a Szilágyságban, és a PKE-n mesterizik. Páll András, aki a Nagyváradi Egyetem zeneművészeti szakán tanul, szintén felolvasott egy részt ízelítőként a pályázatra írt novellájából. Végezetül az első díjas Brassai Eszter novelláját hallgathatták meg a jelenlévők. Az idei nyertes az Erdélyi Magyar Televízió szerkesztője, műsorvezetője, emellett drámafoglalkozásokat is vezet. S a felolvasásokat hallgatva képzeletben röpke ideig együtt kószálhattunk itt-ott Tabéry Gézával.

 

Nyitóképünkön az első díjas Brassai Eszter

Fried Noémi Lujza felvételei

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu